Duivelse Kip – Ajam Setan

De dagen zijn al stukken korter en volgende week gaan de temperaturen in Nederland naar beneden. Tijd voor een duivelse kip van Beb Vuyk. Dit is ajam setan gemaakt met simpele ingredienten van mosterd, sambal en citroensap. Ik ga voor limoensap trouwens, net even wat tropischer van smaak.

Dit gerecht is genoeg voor 3 personen en klaar in 2 uur (inclusief marineren).

Duivelse kip uit #276 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 238.


Ingrediënten

 • 1 kleine kip van 800 gram
 • olie

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 theelepel sambal oelek
 • 1 eetlepel ketjap sap van 1/2 citroen
 • zout
 1. Snijd de kip in stukken.
 2. Wrijf haar in met zout en mosterd en laat deze marinade minstens 1 uur intrekken.
 3. Braad de kip in de olie.
 4. Wrijf uien, knoflook en sambal met elkaar tot een brij.
 5. Voeg die aan de olie toe en laat de uien geel worden.
 6. Maak het gerecht af met een scheut water, de ketjap en het citroensap en stoof hierin de kip gaar.

Ik heb ongeveer 800 gram aan scharrelkip poten en vleugels gehaald; deze zijn makkelijk te kluiven, want dat wil je met dit gerecht.

Ik gebruik zoete ketjap van ABC (kecap manis) en omdat ik geen sambal oelek paraat heb, voeg ik er een peper aan toe – dat komt op hetzelfde neer. De mosterd is dit keer een milde, maar experimenteer vooral, want elke mosterdsoort brengt weer zijn eigen smaak mee.

Marineren is gemakkelijk; alle mosterd en het zout (ik gebruik een halve theelepel) smeer ik over alle kippen en laat dit een uur staan.

Ik braad eerst de poten in de olie en wrijf ondertussen de boemboe samen. Ik bak de kippenpoten rondom bruin gedurende 10 minuten. Ze hoeven niet gaar.

Voor de bumbu gebruik ik een halve theelepel zout. Zout zorgt naast smaak, er ook voor dat het makkelijk samenwrijven is.

Ik haal de kippenpoten uit de pan en bak de boemboe in de rest van de olie tot de uien geel zijn.

Dan kunnen de kippen terug in de pan samen met de ketjap en citroen. Ik voeg een scheut water toe, zoals Beb zegt. Ik gebruik 1 espresso kopje als maat.

Dit laat ik zeker 40 minuten rustig sudderen. Eerste kwartier met deksel op de pan, daarna eraf, zodat alles wat kan inkoken.

Deze duivelse kip is mild van smaak. Heerlijk romig en diep van smaak door de mosterd, met een vleugje hitte. Je kan de hitte natuurlijk aanpassen door meer sambal toe te voegen of er een verse sambal bij te serveren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *