Pruimensaus

Deze pruimensaus is hartig en zoet. Er gaan uien en kruiden door, maar ook suiker en kaneel. Is een gekke combinatie eigenlijk, maar erg lekker. Deze pruimensaus of ‘plumsauce’ eet ik als dun laagje op mijn pekingeend pannenkoekjes.

Kwetsen

Beb Vuyk heeft een pruimensaus in haar boek staan, maar ik herkende het niet. Het heet Chutney van Kwetsen I en II. Kwetsen zijn (na een kort onderzoekje) een ondersoort van pruimen. Ze zien er iets anders uit; ze zijn wat puntig.

Ik heb voor mijn oveneend een ander pruimenrecept gebruikt, maar het wijkt niet veel af van Beb’s recept. Beb gebruikt in haar chutney naast kaneel en kruidnagel ook bakgember. Een topidee, maar ik maak haar versie een anderen keer.

Hier is mijn versie van hartig-zoete pruimen chutney.

Dit recept is genoeg voor 450 gram pruimensaus en is klaar in 30 minuten.

30-40 (gedroogde) pruimen zonder pit
5 eetlepels ui (ik gebruik rode, maar hoeft niet)
2 tenen knoflook
verse gember 4 cm
150 gram suiker
100 milliliter rijstazijn
1/2 theelepel koriander
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel peper
1/4 theelepel nagelgruis (gemalen kruidnagels)
300 milliliter water
een eetlepel olie

Ik bak eerst de fijngehakte uien en knoflook op in een eetlepel olie met de verse gember. Die verse gember schil ik en snij ik heel fijn.

Als de uien geel zijn voeg ik de kruidenzout, suiker, azijn  en de pruimen toe. Nu mag alles rustig indikken op zacht vuur. Dat duurt wel even, zeker 10 minuten.

Volgens Beb moet ‘de massa in potten (…) minimaal zes weken worden bewaard voor het te gebruiken’.

Dat doe ik niet. Ik eet mijn pruimensaus direct (nog warm) met mijn oveneend. 😉 Maar ik maak dan ook erg veel. Een deel wacht in mijn koelkast (en heb ik al af en toe van geproefd) en de rest heb ik ingevroren.

Zo leuk om hier mee te testen. Sowieso is het een lekker sausje, zeker in combinatie met eend. Daar past iets zoets en hartigs perfect bij. De saus wordt inderdaad in de loop van de tijd in smaak beter en intenser.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Monique schreef:

    Dank voor je recept. Ik heb het vandaag gemaakt en hij was perfect. Ik moest het doen met wat ik in huis had dus heb appelazijn, gemberpoeder en bruine suiker gebruikt. 30 minuten laten inkoken en toen de staafmixer erdoor gehaald. Zeker voor herhaling vatbaar!

  2. David schreef:

    10 minuten indikken met 400ml vloeistof plus wat er uit de pruimen komt is zeer kort. De mijne pruttelt nu 15minuten en is nog zeer vloeibaar. JA, op hoog vuur gaat sneller, maar je hebt een grotere kans op verbranden, als je niet permanent roert. Ik ben benieuwd hoe de smaak zal zijn. Dank voor het recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *