Makreel in Ketjapsaus

makreel in ketjapsaus

Dit Beb Vuyk recept van geroosterde makreel in ketjapsaus spreekt me onmiddellijk aan omdat dit lijkt op het recept waar mijn vader altijd dol op was. Ook was dit het enige Indische gerechtje dat ik hem ooit heb zien maken ;-). De geur van het heerlijke, vettige visje en de bakkende ketjap is zeer herkenbaar.

Beb wikkelt de vis in pakketjes. Dat is een goed idee. Alle smaak blijft goed bewaard en de ketjap kan niet aanbranden.

Het kost, inclusief marineren, ongeveer 1 uur en 45 minuten om te maken. Een kilo makreel is genoeg voor 4 personen.


Geroosterde Vis met Ketjap #240 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 215.

 • 1 kg makreel
 • 1 eetlepel olie

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 1 gesnipperd teentje knoflook
 • 3 eetlepels ketjap
 • 2 eetlepels asemwater, gemaakt van een stukje asem ter grootte van een walnoot
 • zout
 1. Maak de vis schoon en wrijf haar in met een papje van asem en zout.
 2. Laat de marinade een uurtje inwerken.
 3. Wrijf uien en knoflook tot een brij, vermeng dit met ketjap en olie.
 4. Droog de vis af en smeer haar in met het kruiden/oliemengsel.
 5. Wikkel ze in aluminiumfolie die met een weinig olie aan de binnenkant is ingesmeerd.
 6. Rooster de vispakjes onder een grill of op een houtskoolvuurtje aan beide zijden tot ze gaar zijn in 20 à 30 minuten.

Geroosterde vis ingredienten

Kijk, erg simpele ingrediënten. Ik heb trouwens mijn hele pot zout neergezet, maar die moet er logischerwijs niet helemaal in.

Ik heb geen kilo makreel gehaald zoals het recept voorschrijft, maar 500 gram, want ik eet onze makreel in ketjap samen met mijn dochter.

Ik begin met maken van een asempapje. Asem is tamarinde. Dat kan je al gefilterd krijgen in een potje bij de toko. Ik gebruik voor mijn 500 gram makreel een volle theelepel asem. Daarbij doe ik twee eetlepels water en een kwart theelepel zout. Hiermee wrijf ik de afgespoelde makreeltjes in.

Markeel in ketjapsaus ingredienten

Ondertussen snij ik de uien en knoflook fijn en wrijf ze goed los. Ik voeg ketjap en olie toe. Ik gebruik zonnebloemolie.

Cobek

Dit was de boemboe al. Zo simpel. Ik vind het belangrijk dat de kruiden erg simpel zijn want makreel heeft een hele specifieke en sterke smaak. Zonde als dat wordt overtroffen door sterke kruiden.

Boemboe in cobek

Tijd om de visjes in te pakken met de saus. Ik schep wat van de ketjapmix op een zilverpapiertje.

Beb vindt dat je ook het aluminiumfolie moet insmeren met wat olie. Ik doe dat niet. Het is niet echt nodig en het doet niets af aan de smaak.

Makreel in aluminiumfolie met ketjap

Ik probeer de visjes zo dicht te vouwen dat ze niet kunnen lekken.

Ik heb geen houtskoolvuurtje branden en ik vind het wat zonde om mijn ovengrill aan te zetten daarom gebruik ik een grillplaatje dat ik op vuur kan opwarmen.

Deze pan gebruik ik vaak voor mooie stukjes vlees of vis. Ik heb ‘m al jaren; het blijkt een topaankoop te zijn. Al heel wat eendenborsten, karbonades, biefstukjes en forelletjes hebben in deze pan gelegen.

Beb heeft het over 20 minuten onder de grill of op houtskool. Omdat ik ‘maar’ 500 gram vis heb (en zonder kop is het nog minder) is 15 minuten voor mijn makreel in ketjapsaus genoeg. Halverwege draai ik de pakjes voorzichtig om. Ze lekken een piepklein beetje, maar er zit nog genoeg sap in.

Na 15 minuten haal ik ze van de grill maar laat ze nog wel even 10 minuten in de verpakking rusten.

Zelfs al in de het zilverfolie ruikt het erg lekker in huis. Mijn dochter zegt dat ze het vindt ruiken naar de zure soepjes die ze kent uit Burma (daar hebben we gewoond toen ze klein was). Ik denk dat de zure Burmese soepjes inderdaad met tamarinde op smaak werd gebracht. Goed geroken!

Zonde om nu de makreel in ketjapsaus al uit te pakken; veel van het vocht gaat verloren. Daarom snij en knip ik de bovenkant eraf tot er een venster openblijft. Wat platte peterselie vind ik er lekker bij.

Veel echte chefs vinden een garnering van iets wat niet in het recept zit, niet kunnen. Maar ik ben geen chef, maar een thuiskok en dit staat te gek en smaakt erg goed! Een beetje van de kaffir lime (djeroek poeroet) vrucht kan er ook over worden uitgeknepen, maar het is eigenlijk niet nodig.

Deze makreel in ketjapsaus is echt comfortfood voor koude herfstdagen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *