Pannenkoekjes voor Pekingeend

Pannenkoekjes voor pekingeend

Je kent toch wel die dunne pannenkoekjes voor Pekingeend? Je kan ze dus prima zelf maken. Het zijn precies dezelfde ingrediënten als voor gyoza dumplings. Je doet er alleen iets anders mee.

Bij Pekingeend hoort een dun pannenkoekje dat je vult met knapperige groenten, zoals komkommer en lentuitjes in de lengte gesneden. Ik kan het niet laten en snij ook een chili peper in dunne reepjes. Verrukkelijk ;-).


20 Chinese pannenkoekjes

Ingrediënten

 • 250 gram bloem
 • 140 milliliter heet water
 • Snufje zout

Vulling voor de pannenkoekjes

 • Komkommer
 • Lenteuitje
 • Spaanse Peper

Sauzen

 1. Zet een stoommandje (of neem een vergiet met platte bodem) boven water en breng het aan de kook.
 2. Leg een ‘cartouche’ op de bodem van mijn mandje; een rond uitgesneden stuk bakpapier. De cartouche mag niet precies passen. Het is beter om het iets te klein te snijden, zodat er voldoende stoom kan passeren.
 3. Doe 250 gram bloem in een kom en giet er 140 ml heet water bij. Het water is zo heet dat ik eetstokjes moet gebruiken voordat ik het kan kneden.
 4. Kneed het deeg een paar minuten. Het wordt gladder en begint na een minuut of 5 wat te glanzen.
 5. Rol het tot een worst en snijd het in 20 stukken en rol tot balletjes.
 6. Bedek de ballen en begin ze een voor een uit te rollen tot superdunne vellen.
 7. Doe de eerste pannenkoek in het stoommandje en laat verder stomen terwijl je nieuwe deegvellen vormt.
 8. Als alle vellen gaar zijn, stoom je ze nog 3-5 minuten en dan zijn ze klaar.
 9. Haal ze nu meteen uit het mandje en scheid ze een voor een en plaats ze op een bord of terug in de mand om te serveren. Als je ze niet uit elkaar haalt, blijven ze voor altijd plakken.

Deegje

Ik zet het mandje in een wok met water, maar het mandje raakt het water niet en breng aan de kook.

Heet water

Ondertussen doe ik 250 gram bloem in een kom en giet er 140 ml heet water in. Zo heet dat ik het eerst met eetstokjes moet omroeren, voordat ik het kan kneden.

Ik heb de pannenkoekjes ook gemaakt met koud water. Dat zorgt voor een ander soort deegje, maar wordt uiteindelijk in dikte en transparantie best gelijk. Als ze gaar zijn bobbelde ze meer dan de pannenkoekjes met heet water. Het deeg wordt wat slapper en is daarom moeilijker om te rollen.

Het deeg met heet water wordt stevig en maakt wat strakkere pannenkoekjes.

Ik kneed het deeg even goed, totdat ‘ie stevig is en glad. Ik rol het in een worst en snij in ongeveer 20 stukjes.

Ik draai ze in balletjes en dek af met plastic.

Dan een voor een nog even kneden voordat ik ze rustig uitrol in een zo dun mogelijke flensje. Ik gebruik telkens bloem op het aanrecht en mijn deegroller, zodat het deegje niet plakt.

Ik probeer ze mooi rond te krijgen, maar lukt nooit echt. Ach, staat ook best gezellig. Ze zijn dun genoeg als je je vingers er doorheen kan zien.

Stomen

Ondertussen stoomt het water, waar mijn mandje bovenstaat en leg ik het eerste deegje op het bakpapiertje. De deksel gaat erop en ik kneed en rol rustig mijn volgende deegje.

Ik stoom de deegjes telkens een minuut of 2 ongeveer. Het is de tijd dat ik nodig heb om rustig een nieuwe deegje te rollen. Ik leg het nieuwe deegje netjes bovenop het vorige en stapel door tot dat alles gedaan is.

Ondertussen blijft het mandje gewoon doorstomen. Als het laatste deegje erin zit, stoom ik het nog 5 minuten goed door en dan kan het gas uit en het mandje eraf.

Ook al heeft het onderste deegje het langst erin gelegen, het wordt niet droger of anders dan de rest.

Lostrekken

Nu niet wachten! Meteen de hete deegjes uit het mandje halen en één voor één rustig lostrekken. Brand je vingers niet! Ze zijn sterker dan ze lijken; een beetje rubberig en komen mooi los. Stapel ze opnieuw op (kan in het bamboe mandje). Dat staat mooi.

Nu ben je er bijna. Ik vind mijn pannenkoekjes het lekkerst met in repen gesneden komkommer, lenteuitjes, rode pepers en eend. Ik eet ze met pruimen– en hoisinsaus. Ik maak deze sauzen zelf maar die kan je ook prima halen bij de toko.

Nu heb ik echt trek. De geur van eend is zo lekker en die hoisinsaus maakt het helemaal af. Selamat makan!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *