Menadonese kip

Deze menadonese kip is een boterzacht gerecht, waarin kip gaart in een simpele bouillon van pepers en een beetje gemberpoeder. Daarna wordt deze ajam boemboe menado overgoten met een saus van een rauw ei met prei, bieslook en basilicum. Een beetje bizar klinkt het, maar het is erg lekker. Manado is nu een stad van een half miljoen mensen op noord Celebes. In de koloniale tijd werd deze stad Menado genoemd.


Menadonese kip (Ajam boemboe Menado) #281 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 241

Ingrediënten

 • 1 kip van 1000 á 1200 gram
 • 1 ei
 • 1/21 water

Kruiden

 • 5 eetlepels gesnipperde uien
 • 2 rode lomboks
 • 5 groene lomboks
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 2 eetlepels gesneden prei
 • 2 eetlepels gesneden bieslook
 • 2 eetlepels fijngesneden verse basilicum of 1 theelepel gedroogde
 • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
 • zout
 1. Wrijf de uien fijn met het gemberpoeder.
 2. Snijd de kip in grove stukken en zet die op met 1/2 liter kokend water, zout en de kruidenbrij en kook ze hierin gaar.
 3. Voeg er dan de in reepjes gesneden ontpitte lomboks (de rode eventueel eerst even opgekookt) bij.
 4. Klop het ei met de prei, bieslook en basilicum los.
 5. Giet hierbij onder goed roeren de kokende bouillon, circa 2 1/2 dl. De saus moet enigszins binden.
 6. Doe de stukken kip op overgoten met de saus.

Wat een normale ingrediënten, vind je niet? Het enige licht exotische ingrediënten zijn wellicht de gemberpoeder en de pepers. In het begin twijfel ik zelf of dit wel wat wordt, maar vertrouw me, het is een topgerecht! Ik koop trouwens gewoon kippenpoten. Dan hoef ik niet, zoals Beb zegt, de kip in ‘grove stukken te snijden’.

Ik zet de kip op met 1/2 liter kokend water, zout en de boemboe (kruidenbrij) van ui en gember. Ik voeg er dan de in reepjes gesneden ontpitte lomboks aan toe. Het is denk ik niet de bedoeling dat dit gerecht heel heet wordt. Beb suggereert dat de rode ontpitte pepers zelfs even opgekookt mogen worden. Dat betekent dat de meeste hitte uit de peper gaat. Ik kook ze niet eerst maar doe de ontpitte pepers in de bouillon.

Beb noemt nergens dat je de kruiden even fijn moet snijden. Maar dat dat nodig is, is ook logisch. Ik snij alles in kleine eetbare stukjes, want het wordt rauw in een sausje van ei over de kip gegoten.

De kippenpoten laat ik zeker 35 minuten zachtjes pruttelen. Het vlees valt zo van het bot. Nu breek ik een rauw ei bij de kruiden en roer dat goed door.

Nu mag 250 ml van de kokende bouillon van de kippenpoten over het ei en de kruiden worden gegoten. Ik maak een fout door het vuur onder de pan met de saus aan te hebben staan. Dat is helemaal niet nodig. Ik zet deze dan ook onmiddellijk uit. De bedoeling is dat het ei de saus dik maakt en niet dat het een omelet wordt.

Nu de saus klaar is mag de kip in een schaal en giet ik de saus over de poten. Dat ziet er al meteen mooi uit. Ik garneer nog wat met basilicum, peterselie en de bieslook. Het smaakt veel beter dan ik dacht. Deze Menadonese kip is boterzacht en valt van het bot en de knapperige kruiden van de saus maken alles heel fris en vers.

Ik hou bouillon over en maak daar de volgende dag kippensoep van. Meer Indonesische soepen zien? Kijk dan hier.

Dit vind je misschien ook leuk...