Kue lapis cupcakes

kue-lapis-cupcakes-greenLeuk! Op veler verzoek hier mijn recept voor kue lapis cupcakes. Kue lapis is een stoomcake gemaakt van tapioca en rijstmeel. Eerder maakte ik al kue lapis in puddingvorm, ook mooi. Heel interessant om te experimenteren met andere vormen. Je kan van alles gebruiken, zoals plastic-, metaal- of aardewerkvormen; als het maar tegen (stoom)hitte kan.

Ga meteen door naar het recept voor kue lapis.

Ik heb deze ‘koningskroontjes’ gemaakt in cupcakevormpjes van silicone. Het werkt echt perfect, mits je de vormpjes goed met olie insmeert. Het hoeft niet veel te zijn, als het maar overal zit ;-).

Ik heb de vormpjes uitgeknipt trouwens. Het waren zes vormpjes in een siliconemat. Omdat dit niet past in mijn rijststomer, heb ik ze op maat geknipt. Dat gaat natuurlijk heel makkelijk met silicone.

kue-lapis-cupcakes

Ik hou mijn eigen kue lapis recept aan, qua hoeveelheid en stoomtijd van de lagen (5 minuten). Alleen de laatste laag heeft iets langer nodig voor de cupcakes: 7 minuten. Toen waren alle lagen netjes gaar. Ik denk dat je bij elke vorm opnieuw moet kijken naar de lengte van het stomen. Beetje uitproberen dus.

Olie
Smeer je silicone vormen goed in met olie. Ik doe het als volgt: druppel olie op de bodem (ik gebruik olijfolie, dat proef je niet in de kue). Dan met je schone vinger goed alle groefjes insmeren. Ook op het bovenste randje van de vorm mag olie.

Als ze uit de stomer komen, dan even 5 minuten afkoelen, zodat ze aan te pakken zijn en dan kan je ze makkelijk omkeren op een met olie ingesmeerd bord (een heel klein beetje olie).

Kleur
Ook experimenteer ik met kleur. Tijdens het stomen wordt de kleur donkerder. Hou daar rekening mee. De Indonesische kleurstoffen andere smaken. Rood is rozensiroop en groen is pandan bijvoorbeeld. Enak!

kue-lapis-cupcakes-rood

Zet je kue als ‘ie een eind is afgekoeld nog even afgedekt in de koelkast. Als ‘ie echt koud is, zijn je cakes goed aan te snijden met een scherp mes ingesmeerd met een beetje olie.

kue-lapis-cupcakes-green2Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *