Kue Lapis – Verschillende Recepten

kue lapis

Wat is het toch een mooie cake, een kue lapis. Het is zoet, zacht en eye candy ;-). Deze Indische laagjes cake is gemaakt van rijst-, tapioca en/of kleefrijstmeel en kokosmelk; glutenvrij dus. Maak je niet veel laagjes, dan is je cake in een half uur klaar. Echt waar! Of je gaat helemaal los en maakt een kue lapis met 20 laagjes ook leuk, maar dan duurt het wel wat langer om te maken. 

Ik heb ook een video gemaakt. Bekijk het hier.

tapioca en rijstmeel

Laagjes stomen

Een kue lapis stoom je laagje voor laagje. Je hebt geen oven nodig. Elk laagje moet ongeveer 5 minuten stomen, maar de grootte van je vorm bepaalt veel voor de stoomtijd. Als ik siliconen cupcake vormpjes gebruik stoom ik 5 minuten per laag. Voor een plastic ijsbak (vriezer) stoom ik 7 – 8 minuten per laag. Ook het nastomen duurt langer. De laatste laag stoom ik zeker 10 minuten.

Verschillende soorten kue lapis

Ik experimenteer nog vooral. Iedereen heeft een andere voorkeur wat kue betreft. De een wil een wat stevigere, de ander (ik) wil een meer zachte. Hieronder alvast 2 recepten die hierin voorzien, maar er komen er vast nog meer bij.

Pudding-, cake- en plastic vorm
Voor de cakevorm gebruik ik een plastic bakje (magnetron bestendig) of een cakevorm van aardewerk of metaal die in het vergiet van mijn rijsstomer past. Siliconen vormen werken ook te gek. Zo maakte ik ook kue lapis in siliconen cupcake vormpjes.

Invriezen
Een kue is wel super goed in te vriezen. Wat dat betreft zijn de grote varianten wel weer fijn. Zo heb je altijd wat op voorraad. Eenmaal uit de vriezer is de kue goed aan te snijden als ‘ie nog licht bevroren is. Ook kan kue lapis bevroren in de magnetron voor maar een paar seconden; de kue is heel snel warm en direct te eten.

Zout
Zout is belangrijk voor een kue lapis. Ook al gebruik je maar een klein beetje, het zorgt ervoor dat de zoete smaak goed naar voren komt.

Kleuren

pandan-pasta

Ook de Indonesische natuurlijke kleurstof is bepalend voor de smaak van de hele cake. Ik gebruik voor deze lapis pandan-cocossmaak. Normale pandan kleurstof of rozenwater kleurstof werken ook super.

Dit zijn mijn kue lapis recepten. Als je voor vier lagen gaat, is de cake klaar in 30 minuten. Dit recept is goed voor 4-5 personen. Voor een kue lapis met meer dan 8 laagjes: hoeveelheden verdubbelen.


Ingrediënten voor stevige kue lapis

 • 100 gram tapiocameel
 • 25 gram rijstmeel
 • 100 gram suiker (gewone kristalsuiker)
 • 225 ml kokosmelk
 • 1/4 theelepel zout
 • 1/2 theelepel vanillesuiker
 • pandan of andere kleurstof
 • olie om de vorm mee in te smeren
 • water

Ingrediënten voor zachte kue lapis

 • 75 gram tapiocameel
 • 25 gram rijstmeel
 • 25 gram kleefrijstmeel
 • 100 gram suiker (gewone kristalsuiker)
 • 225 ml kokosmelk
 • 1/4 theelepel zout
 • 1/2 theelepel vanillesuiker
 • pandan of andere kleurstof
 • olie om de vorm mee in te smeren
 • water
 1. Leng kokosmelk aan als nodig, tot de dikte van koemelk en meet 225 ml af.
 2. Doe tapioca- en rijstmeel, suiker, vanillesuiker en zout in een kom en roer met een garde de kokosmelk beetje bij beetje erdoor.
 3. Verdeel het beslag over een aantal bakjes afhankelijk van de hoeveelheid kleuren
 4. Knoop een theedoek om de deksel van de rijststomer.
 5. Vet een cakevorm in met wat olie en zet in het vergiet van de rijststomer.
 6. Schep de eerste laag beslag in het bakje en doe de deksel erop.
 7. Stoom flink op (half) hoog vuur.
 8. Wissel de beslaglaagjes af in kleur en stoom tot alles op is.
 9. Stoom de laatste laag langer, afhankelijk van de grootte van je vorm tussen de 8 en 15 minuten.

kue-lapis10Het is belangrijk om alle ingrediënten goed af te wegen. Je cake lukt alleen als de verhoudingen in orde zijn. Ik gebruik trouwens gewone witte kristalsuiker. Dat werkt goed. Maar witte basterdsuiker smelt sneller en werkt makkelijk.

kue-lapis5Ondertussen zet ik de rijststomer op het vuur met de puddingvorm er alvast in. Ik knoop een theedoek om de deksel zodat er zo min mogelijk druppels op het beslag vallen.

Ik maak vandaag kue lapis met twee kleuren. Daarom verdelen we het beslag over twee kommen. Loulou weet precies hoeveel kleurstof erin moet: 1 scheut.

kue-lapis9

Daarna even goed roeren. Onthoud dat de kleur donkerder wordt door het stomen. Dus dit is roze genoeg.

kue-lapis8We maken deze cake in 4 lagen. Je kan het beslag over 4 even grote bakjes verdelen. Dan weet je dat je uitkomt en nette strakke lagen maakt.

De stomer is loeiheet nu. Ik druppel wat olie op een servet en smeer de puddingvorm ermee in. Het gaat om een super dun laagje, zodat de kue er makkelijk uitkomt. Dan kan de eerste beslaglaag erin. Deksel erop en 5 minuten stomen op hoog vuur.

kue-lapis7

Dit proces herhalen tot alle vier de lagen gedaan zijn. De laatste laag stoom ik 8 minuten. Maar ik check de kue goed. De bovenkant moet stevig aanvoelen. Een grote bobbel of deuk (vooral in het midden) duidt erop dat de kue daar nog niet gaar is. Zet de pan weer op het vuur en stoom nog even een paar minuten goed door.

kue-lapis4

Haal de kue onmiddellijk van het vuur en laat hem even afkoelen in de vorm. Nu is alles nog te heet om aan te pakken, maar het is wel de bedoeling om tijdens het afkoelen de cake uit de vorm te halen.

Vijf minuten staat ‘ie op het aanrecht. Dan duw ik voorzichtig de randjes met mijn vingers los en steek een chopstick eronder. Dan plopt opeens je hele kue lapis los. Ik laat ‘m zo op een met een beetje olie ingesmeerd bord, glijden. Oh, dat is zo leuk om te doen!

Goed afkoelen

Nog niet aansnijden, daarvoor is ‘ie te warm. Goed laten afkoelen (20 minuten) en daarna nog een half uur in de koelkast. Je mes ook even met wat olie gesmeren (een klein beetje) en snijden maar!

kulapis-lapisDe laagjes horen niet doorgelopen te zijn (dan was je stomer niet heet genoeg). Ook moeten ze een voor een los getrokken kunnen worden. Dan heb je een echte kue lapis gemaakt ;-).

Kue Lapis Cupcakes

Ik maak ook weleens kue in silicone cupcake vormpjes. Die zijn helemaal makkelijk in te vriezen en leuk om te serveren.  Zien hoe dat gaat? Check hoe ik dat doe hier.

Meer zoete Indische recepten

Meer zoete Indonesische recepten nodig? Bekijk deze link!
Alle zoete recepten zien die ik gemaakt heb op mijn videokanaal, vind je hieronder.

Dit vind je misschien ook leuk...

20 reacties

 1. Mirna schreef:

  Hallo heb je recept gemaakt voor Kue Lapis maar het was net als gum snoepjes zo hard en taai en volgens mij moet het zacht zijn . Je geeft in je recept aan 100 gr Tapioca meel en 25 gram rijstemeel ik denk dat daar de fout in zit Heb het nu anders om gedaan dus 100gr rijstemeel en 25 gram tapioca en dan is het perfect misschien een foutje in de site Trouwens complimenten voor je leuke site Ik wilde je dit even melden vond het zelf zo jammer en je site vind ik heel erg leuk Groetjes Mirna

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Mirna, dank voor je reactie! En wat leuk dat je de kue lapis gemaakt hebt. Echt gek dat je cake zo taai werd. Ik heb deze kue best vaak gemaakt en ik krijg altijd een zachte cake. Er zijn ontelbare variaties. Met veel rijstmeel vind ik ze echt niet lekker. Het smaakt logischerwijs te rijstig. Ik zie voorbeelden waar alleen tapioca wordt gebruikt of recepten met maismeel erdoor (die vond ik niet lekker).

   Ik zorg bij mijn recept ervoor dat de laagjes niet te lang stomen. Een minuut langer per laag kan al uitmaken. Ook is de grootte van de schaal waarin je het maakt bepalend voor de ‘natheid’.

   • Ilona schreef:

    O, nu lees ik toch wellicht de tijd? De smaak was namelijk perfect! Toch 5 minuten per laag of wellicht iets minder lang?

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

     Nou het hangt van de dikte van je laag af, hoe lang een laag moet. Ik gebruik altijd een zelfde vorm voor mijn kue omdat ik dan precies weet hoe lang ‘ie moet. Maar de hoeveelheden omdraaien, maakt de cake heel anders. Ik vind het dan niet lekker.

  • Ilona schreef:

   Beste Mirna,

   Dat is het dus! Ik had het recept ook gemaakt en inderdaad taai. Nu ga ik deze wijziging proberen. Ik dacht dat het aan de stoom tijd lag.

   Groetjes,
   Ilona

  • Wanda Koopman schreef:

   ook mij is het overkomen, maar ook was mijn kue lapis niet zoetig genoeg

 2. Jacqueline schreef:

  Hallo Pauline, ik heb onlangs de kue lapis gemaakt en had hetzelfde als Mirna. Uiteindelijk bij de tweede keer 25 ml meer kokosmelk gebruikt. Was wel iets beter. Vandaag zocht ik het recept weer op en zag ik de opmerking van Mirna staan. Ik heb ook de verhoudingen van de twee soorten meel gebruikt. Samen met de 250 ml kokosmelk was dit perfect. De kue is heerlijk zacht en je kan de laagjes van elkaar afhalen. Groetjes, Jacqueline

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Ik heb de kue net weer gemaakt en hij is echt heel smeuiig. Ook heb ik de hoeveelheden rijstmeel en tapioca omgedraaid en ik vind m niet lekker, veel te stevig… Sorry dames ik kan jullie mening niet delen.

 3. Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

  Ik heb inmiddels de hoeveelheden meel omgekeerd en ik vond het niet beter. Mijn kue was heel (rijst)melig en niet zo mooi glanzend als mijn originele recept. Wat ik al zei: het kan liggen aan de grootte van je vorm en hoe lang je het stoomt. Als een laagje gaar is (even op drukken), dan niet doorstomen, maar meteen de volgende. Het kan taai worden als je het te lang doet. Als de vorm te groot is, spreiden de laagjes erg uit, dan moeten ze juist korter stomen. Mijn silicone cupcakes werken altijd fijn. Dat is klein en is lekker snel klaar.

 4. Francis Mascini-Beke schreef:

  Hallo Pauline, allereerst ontzettend leuk dat je dit doet en deelt! Zelf maak ik de lapis uit gelijke delen rijstemeel en tapiocameel. Dit is mijn recept. 180 gr rijstemeel, 180 tapiocameel, 370 gr. suiker, 2 blikken santen (elk 4 dl.) 1 dl water, 5 zakjes vanillesuiker, snufje zout en kleurstof. Ik heb wel van een persoon die in een kookwinkel werkt gehoord dat de warmtegeleiding van een taartblik of een siliconenvorm anders reageert. Dus het is wel een kwestie van uitproberen. Zelf vind ik de siliconenvormen erg leuk en makkelijk om te gebruiken. Veel succes met deze site, ik zet hem vast in mijn favorieten.

 5. Nora schreef:

  Hallo Pauline

  Heb even een vraagje….ik doe precies volgens u recept maar tijdens het stomen blijven mijn laagjes nat ik krijg ze niet hard.Wel als ik het 30 min per laagje laat stomen???? maar als ik het klaar heb en uit de vorm haal zakt het uitelkaar…wat doe ik fout???

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Wat vervelend dat het niet lukt. Ik denk dat de stoom niet genoeg kans krijgt om de cake goed gaar te maken. Is de pan ruim genoeg en zitten er genoeg gaatjes in het vergiet zodat de stoom rijkelijk kan rondgaan rondom de cake? Staat het vuur hoog, zodat er veel stoom vrijkomt? Ik giet pas een nieuw laagje op als het laagje eronder als best stevig is. Als je te snel giet, dan kan de cake instorten omdat het binnenste te slap is. Ook is de vorm belangrijk. Die is misschien de diep, zodat de cake minder oppervlakte heeft en dus minder snel gaart. Ik gebruik onder andere een hard plastic bakje voor mijn kue lapis. Ik hoop dat het binnenkort wel lukt met de kue lapis!

 6. Helen schreef:

  Hallo Pauline, mijn kue lapis is super goed gelukt! Ik heb het in siliconen muffinvormpjes gedaan, met pandan in de helft van het beslag. Bedankt voor dit heerlijke recept! 😁

 7. Sucha schreef:

  Dank voor het heerlijke recept. De vorm die wordt gebruikt is bepalend voor het resultaat. MIjn eerste was lekker maar niet goed genoeg (in een puddingvorm van aardewerk). Een tweede maakte ik in een RVS campingpannetje. Helemaal perfect, hij was goed van smaak, mooie dunne laagjes en zacht en lekker. Helemaal perfect en voortaan voor mij voor altijd mijn vaste vorm voor deze Kue lapis!

 8. Simone schreef:

  Hoi Pauline. Vandaag voor het eerst gemaakt en goed gelukt, precies zoals mijn omaatje het maakte. Bedankt voor het recept!

 9. Olga schreef:

  Hoi Pauline, wat een lekkere kue lapis. Hij is bij ons meteen de eerste keer gelukt. Wel schrokken we van de hoeveelheid suiker, die we hebben aangepast naar 70 gram. De lapis lukte helemaal en was zeker zoet genoeg.
  We maakten de kue lapis in een ronde aardewerken schaal. De eerste laag was na 8 minuten klaar, maar elke daaropvolgende laag duurde langer. Gewoon goed opletten en desnoods even met een cocktailprikker kijken of de laag goed gaar wordt. Na een nachtje in de koelkast ging het snijden goed en konden we er mooi strakke stukken van snijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *