Kue pisang (bananenkoek)

565-koee-pisang

Heb je nog bananen, boter, suiker, vanillesuiker en bloem in de kast? Dan heb je over 30 minuten een klassiek Indisch dessert op tafel: kue pisang. Of zoals Beb’s schrijfwijze: koeé pisang.

Ik ken kue pisang heel anders: met kokosmelk door het beslag en alleen maar mogelijk met hoen kwee (hun kwe) meel. Dit recept mag met bloem en is zonder kokosmelk. Dit wil ik proberen.

Beb’s kue pisang is een zoet dessert, met licht gekarameliseerde bananen, in een eibeslag. De bananen smelten in de oven. Als je met je lepel door de buitenkant van de koeé breekt, sijpelt de warme, zoete saus naar boven. Hap. Heerlijk! Dit recept is meteen een goede bestemming voor overrijpe bananen.

Kue pisang voldoende voor 4 personen en in 30 minuten klaar.


Koeé pisang (bananenkoek) #565 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 362.

Ingrediënten

  • 4 overrijpe bananen
  • 4 grote eieren
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 20 gram bloem of hoen kweemeel
  • 20 gram boter
  • snufje zout
  1. Beboter een lage vuurvaste schotel in met de boter en bedek de bodem met de in stukken gesneden bananen.
  2. Klop eieren, suiker, vanillesuiker en bloem tot een luchtig beslag. Giet dit beslag over de bananen in de schotel.
  3. Verdeel de boter in klontjes over het oppervlak en bak de koek in een oven van ± 175 °C (gasovenstand 3) in 20 minuten goudgeel Kan warm zowel koud gegeten worden.

565-koee-pisang-suiker

Ik beboter de vorm voldoende en leg de bananen (ik gebruik rijpe, niet overrijpe, werkt ook goed) in schuine plakjes gesneden over de hele bodem. De oven kan aan op 175 graden.

565-koee-pisang-mix

Het beslag is erg simpel. De eieren en (vanille) suiker schuim ik op met een mixer. Ik doe er op het laatst de meel doorheen. Het is maar een beetje. Dit keer gebruik ik bloem. Dan hup over de bananen in de ovenschaal gieten. Het beslag is best dun, dat is prima.

565-koee-pisang-boter

Het beetje boter in lange likken er bovenop. De kue kan de oven in. Ik heb mijn kue pisang 25 minuten in de oven gehad. Na 20 minuten was ‘ie nog niet mooi bruin. Het hangt van je oven af.

565-koee-pisang-uitoven

Ik heb de bananenkoek een half uurtje laten afkoelen en als toetje gegeten. Heerlijk. Zometeen nog even proeven als ‘ie helemaal is afgekoeld… ;-). Selamat makan.

Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is eind vorig jaar een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor 37,50 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *