Kipgehakt in vuurvaste schotel

304-Kipgehakt in vuurvaste schotel1.Kipgehakt kan je natuurlijk zelf maken door filets door een gehaktmolen te draaien, maar dat is nog best wat werk. Daarom ga ik naar mijn (Islamitische) slager, die heeft mooi gehakt van kip.

Oveschotels zijn makkelijk omdat ik -als alles in de oven staat- handen vrij heb om op te ruimen of nog een ander gerecht voor te bereiden. Deze schotel zit vol nootmuskaat en peper. Jammie.

Dit gerecht is genoeg voor 4 personen en klaar in 1 uur.

Beb geeft aan dat we ‘kippegehakt’ moeten maken zoals in het vorige recept. Dat is recept #303 en daar staat:


Ingrediënten

3/4 kg borststukken van kip
2 grote gekookte aardappelen
1 ei
paneermeel
olie

Kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
1 gesnipperd teentje knoflook
1 eetlepel gehakte selderie
peper
zout
nootmuskaat

Snijd het vlees van het been. Van de beenderen kan bouillon getrokken worden. Draai het vlees twee maal door de vleesmolen. Draai er daarna de aardappels doorheen. Vermeng de aardappelen met het kippevlees, de uien, knoflook, peper, zout en nootmuskaat. Vorm er met twee dessertlepels balletjes van, klop het ei los met 1 eetlepel water. Haal de balletjes door paneermeel, vervolgens door het geklopte ei en daarna opnieuw door het paneermeel. Bak de kippeballetjes op in de frituurpan in hete olie.


Bij ons recept #304 staat:

Kippegehakt* in Vuurvaste Schotel #304 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 258.

Maak kippegehakt als in het vorige recept is aangegeven, maar meng er enkele lepels bouillon doorheen, zodat de massa wat slapper wordt. Doe het gehakt over in een vuurvaste platte schotel, bestrooi het met paneermeel en leg er enkele klontjes boter op. Bak het dan in de oven.

*Beb schrijft nog in oude spelling


Ik moet altijd giegelen om Beb’s manier van recepten omschrijven. Voor peper, zout of nootmuskaat geeft ze nooit aan hoeveel er door moet. Het is echt naar smaak. Ik doe het volgende en hanteer 500 gram kipgehakt:

1/2 theelepel zout
1 theelepel peper
2 theelepels nootmuskaat

Ik doe het gehakt, ui, knoflook, peper, zout, nootmuskaat en gehakte selderie in een schaal en doe daar wat bouillon bij – zo een drie eetlepels.

Ik heb het simpel gehouden en een bouillonblokje gesmolten in heet water. Ik gebruik een runderbouillon omdat het lekker veel extra smaak geeft.

Ik had nog aardappels over van gisteren. Nu ik alles goed heb doorgeschept die ik die in stukjes erbij. Ze zijn zacht dus door het nog een keer goed door te roeren, vermengen ze goed.

Ik heb een mooi ovenschaaltje gevonden en doe alle gekruide gehakt erin. Daaroverheen giet ik een losgeklopt ei.

Dan een lekkere dikke laag paneermeel en wat stukken boter. Het ziet er al mooi uit, maar hoe lang moet het nou in de oven? 😉

Ik doe het 40 minuten op 180 graden. Dan is mijn gehakt gaar en het korstje mooi bruin. Maar ja, iedere oven is anders en als je een dikkere laag kip in de schaal legt (een kleinere schaal dus) moet het weer iets langer.

Mijn laagje is ongeveer 5 centimeter. Hou het goed in de gaten en check na 30 minuten even.

Ik kan niet zeggen dat het een super bijzonder gerecht is met exquise smaken, maar dat hoeft ook niet altijd. Alhoewel de nootmuskaat voor velen toch een best exotisch ingrediënt is.

Het is eigenlijk een goede basis kippenschotel, die prima past bij een pittig groentegerecht bijvoorbeeld. Mijn dochter van 7 zat te smullen.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *