Kippeballetjes (Perkedèl Ajam)

Perkedèl Ajam

Kippenballetjes die knapperig zijn van buiten en zacht en kruidig van binnen. Deze perkedel ajam is niet moeilijk maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Beb haalt borststukken van de kip. Blijkbaar verkochten ze dat vroeger met het been er nog aan. Dat doe ik nu niet. Ik haal een halve kilo kipfilet. Dat staat denk ik gelijk aan de hoeveelheid die Beb overhoudt als het kippenvlees is ontbeend.

Dit kippenballetjes recept is genoeg voor 3-4 personen en is klaar in 5 kwartier. Met kant en klaar kipgehakt; 45 minuten.


Kippeballletjes (Perkedèl Ajam) #303 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 257.

Ingrediënten

 • 3/4 kg borststukken van kip
 • 2 grote gekookte aardappelen
 • 1 ei
 • paneermeel
 • olie

kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 1 gesnipperd teentje knoflook
 • 1 eetlepel gehakte selderie
 • peper
 • zout
 • nootmuskaat
 1. Snijd het vlees van het been. Van de beenderen kan bouillon getrokken worden.
 2. Draai het vlees 2 maal door de vleesmolen.
 3. Draai er daarna de aardappelen doorheen.
 4. Vermeng de aardappelen met het kippengehakt, de uien, knoflook, peper, zout en nootmuskaat.
 5. Vorm er met twee dessertlepels balletjes van
 6. Klop het ei los met 1 eetlepel water.
 7. Haal de balletjes door de paneermeel, vervolgens door het geklopte ei en daarna opnieuw door het paneermeel.
 8. Bak de kippeballetjes op in de frituurpan in hete olie.

Gehaktmolen uit de jaren '70

Ik kan bij de slager kippengehakt halen, maar omdat mijn moeder laatst aankwam met een gehaktmolen, ga ik die nu uitproberen. Leuk!

Best een klus om zoveel kipfilet er goed doorheen te draaien. Ik snij de filetjes in grove stukken, duw ze stuk voor stuk van bovenaf in de molen. Ik haal het vlees niet twee keer door de molen zoals Beb beschrijft. Het gehakt is nu al fijn genoeg om de kruiden erdoor te scheppen.

Kippenballetjes gehakt met aardappel in schaal

In bijna al Beb’s recepten staat bij nootmuskaat nooit hoeveel daarvan moet worden toegevoegd. Ik weet dat je best veel nootmuskaat kan gebruiken zonder dat het overheerst. Het geeft juist een heel warme ondertoon. Voor mijn 500 gram kipgehakt gebruik ik zeker een eetlepel nootmuskaat en dat is heerlijk. Niet zuinig doen dus ;-).

Kippenballetjes door de paneermeel

In Beb’s recept komt de selderie niet terug in de bereiding. Het lijkt mij de bedoeling dat ze door het gehakt moeten, net als de knoflook en de gesnipperde uien. Vergeet vooral het zout en peper niet. Ik voeg een theelepel zout en een theelepel peper toe.

Ik draai met de hand balletjes ter grootte van een pingpongbal. Nu alles netjes klaarzetten voor de productielijn van het frituren.

303-kippeballetjes-paneer-af

Voor een lekker knapperige buitenkant moeten de balletjes eerst door de paneermeel, dan door het opgeklopt ei met wat water en dan opnieuw door het paneermeel. Ik behandel ze voorzichtig dat ze mooi van vorm blijven.

303-kippeballetjes-frituur


Ik zorg voor hete olie in mijn wadjang. De balletjes moeten allemaal goed spartelen en bubbelen in de olie. Het mag ook niet te hard gaan, want de binnenkant moet wel gaar worden. Dat gaat vrij snel met kip, maar rustig frituren is wel belangrijk.

Ik wacht tot de onderkant mooi van kleur is en draai ze dan voorzichtig om. Ik wil ze echt goudbruin krijgen. Een balletje frituren duurt ongeveer 5-6 minuten. Maar het zal per grootte verschillen. Let vooral op de juiste kleur.

303-kippeballetjes-open-af

De kip is goed gaar van binnen en nog sappig. Door het buitenlaagje blijven de sappen goed van binnen zitten. De selderie door het gehakt is nog lekker vers. Ik vind ze heerlijk geworden. Ik serveer Beb’s kippenballetjes met wat zoete ketjap, witte rijst en een sajoer.


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 


Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboek

Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Mariska schreef:

  Waarom zijn dit indische kipballetjes? Het enige indische dat ik in dit recept vind is mischien de nootmuskaat. Mijn moeder die zo hollands als het maar kan was, deed altijd nootmuskaat in gehaktballen of deze nu van kip-, rund- of varkens-gehakt werden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *