Groene kip

Indische groene kip

Dit is Beb Vuyk’s recept voor groene kip, of te wel ajam boemboe hidjau uit Padang. Het ‘groene’ in de kip wordt veroorzaakt door groene chili pepers die je hierin moet verwerken. Beb adviseert om de zaadljes eruit te halen. Ik haal ook de zaadlijsten weg, zo is deze groene kip niet te heet, maar je kan de lijsten natuurlijk laten zitten voor een nog pittiger gerecht.

Opvallend vind ik dat dit recept geen knoflook bevat.

Dit recept is klaar in een uur en 15 minuten en genoeg voor 3-4 personen.


Groene kip #279 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 240.

Ingrediënten

 • 1 kip van 1000 á 1200 gram
 • 1 eetlepel olie 1
 • 1/4 l water

Kruiden

 • 5 eetlepels gesnipperde uien
 • 5 groene lomboks (fijn gesneden en zonder zaad)
 • 5 gepofte kemiries
 • 1 theelepel laos
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1/2 theelepel koenjit
 • 1 spriet sereh
 • zout
 1. Snijd de kip in grove stukken.
 2. Wrijf uien, groene lomboks, kemiries, laos, gemberpoeder, koenjit en zout tesamen tot een brij.
 3. Fruit ze in de olie tot de uien geel zijn.
 4. Voeg er dan het water bij, de sereh en de stukken kip; kook dit alles tot de kip gaar is en de bouillon tot ongeveer de helft is ingedampt.

Groene kip ingredienten

Ik gebruik meer kip dan in het recept staat, want we hebben eters. Ik vergroot daarom de andere ingrediënten met 1/3. Ik gebruik zeker 1,5 theelepel zout.

Cobek met boemboe voor groene kip

Kemirienoten zijn super vette noten, die er voor zorgen dat de saus smeuïg wordt en bindt. Ze zijn licht giftig, maar niet als je ze eerst verwarmt. Voor een boemboe als deze die je moet opbakken is eerst roosteren niet nodig, maar ik doe het toch. Zo weet ik zeker dat ze veilig zijn en wrijven ze veel makkelijker fijn in de vijzel nu ze warm zijn.

De groene pepers ontpit ik en snij alles goed fijn, zodat het wrijven makkelijk gaat. Ik wrijf de boemboe niet super fijn, want alles gaat nog lang sudderen.

Dan bak ik de boemboe op in de pan met wat olie tot dat de uien slap zijn. Dan leg ik de kippen erin en giet het water erbij (ik kook het water eerst). Ik gebruik de hoeveelheid die Beb aangeeft. Nu ik meer kip heb gebruik ik 1/3 water meer of kijk of de kippen voor het grootste deel onder water liggen. Teveel vocht zorgt dat het inkoken te lang duurt.

Ik kook dit, met de deksel van de pan af, voor zeker 50 minuten. De kip wordt helemaal mals en valt van het bot. Ik denk dat het komt door de groene pepers.

De geur is echt anders dan andere Indische gerechten. Ik denk dat dat komt doordat er geen knoflook doorgaat. Het ruikt een beetje naar een groentetuintje. De smaak is anders, veel romiger en frisser dan gedacht. Heerlijk met een nasi goerih; een rijst gekookt met santen (kokoscrème).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *