Nasi Goerih

nasi goerih

Er bestaan allerlei soorten rijst, zoals deze overheerlijke nasi goerih. Op smaak gebracht met santen, salamblad en zout. Maar je kent vast ook nasi kuning (gele rijst), nasi keboeli of nasi goreng. Onder het kopje rijst vind je alle soorten rijstbereidingen op dit blog.

Hier vind je het Beb Vuyk recept voor nasi goerih. Ik maak het in mijn gewone rijststomer. Beb’s recept schrijft een gewone rijststomer voor met dubbele pan die op het vuur kan. Dit recept is genoeg voor 4-6 personen en klaar in 40 minuten.


Nasi goerih (pittige rijst) I (Java) #10 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek pagina 50.

Ingrediënten

 • 1 liter rijst
 • 1 1/2 liter water

Kruiden

 • 1/4 blok blok santen
 • 5 eetlepels gesnipperde uien
 • 2 salamblaadjes
 • 2 eetlepels olie
 • zout
 1. Was de rijst tot het water helder is.
 2. Breng de rijst aan de kook met zout en salamblad.
 3. Laat alles gedurende 8 minuten zachtjes koken.
 4. Schilfer het blokje santen eroverheen.
 5. Breng de rijst over in de stoompan en stoom tot ze gaar is.
 6. Bak de uien in de olie goudgeel en knappend en strooi ze over de rijst.

Men eet er droge sambelans (o.a. seroendeng, sambal kelapa), sambal goreng boontjes, kool, bruine bonen, gebakken stukjes kip, saté naar keuze bij.


Ik gebruik pandanrijst omdat ik die altijd heerlijk vind, maar ook omdat de pandansmaak erg goed past bij santen (kokos).

Salam is Aziatisch laurier en ontzettend smakelijk. Je gebruikt het vaak in Indonesische gerechten, vooral in groentenrecepten. Het heeft een warme, bijna kaneelachtige smaak. Ik koop het bij de toko. Je kan het gedroogd of vers uit de vriezer krijgen.

Santen is een hard stuk kokos. Ik kan dat gewoon krijgen bij mijn supermarkt. Omdat ik een halve liter (Beb praat in liters als het om rijst hoeveelheden gaat) rijst gebruik, halveer ik ook de hoeveelheid santen.

Ik was de rijst goed; tot het water bijna doorzichtig is. Hierdoor ontstaat een mooie losse korrel. De santen zorgt namelijk weer dat de rijst plakkerig wordt. Dus als je begint met een te plakkerige rijst, dan wordt het totaal bijna pap.

Dan voeg ik genoeg water toe (een vingerkootje boven de rijst) en snipper de santen erover. Ik gebruik een 1/2 theelepel zout voor mijn hoeveelheid rijst.

Nu mag alles op gewone rijststand in de rijstkoker. Ondertussen bak ik mijn uitjes in de pan. Ik gebruik rode ui, want dat staat zo mooi op de witte rijst. En dat was dat! Hoe makkelijk en oh zo lekker. We eten onze nasi goerih met sambal goreng boontjes en een ei-recept. Selamat makan!

nasi goerih in de rijstkoker

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *