Cha Soba Mie met Garnalen

Als ik mie eet maak ik vaak Japanse mie. Deze is wat steviger dan de Chinese mie (met ei) die ik vroeger veel gebruikte. Ook vind ik de verschillende diktes en smaken interessanter. Zoals deze ‘cha soba mie’.

Deze noodles zijn in 6 minuten gaar en zijn mooi fijn in structuur (houden veel saus vast). Ze smaken licht naar groene thee.

Een roerbak mie maak je snel en moet (vind ik) knapperig zijn. De Chinese en Japanse keuken is zo anders dan de Indonesische. Daar maak je een bumbu van allerlei verse ingrediënten die je fijn wrijft en rustig opbakt om de smaken los te maken.

Deze mie maak ik niet met een bumbu, maar ik ga er een paar sausjes aan toevoegen.

Dit recept is genoeg voor 2-3 personen en is klaar in 20 minuten.

Ingrediënten

Cha Soba mie
100 gram garnalen
1 teen knoflook
2 theelepels vissaus
2 theelepels mirin (Japanse kookwijn)
1 theelepel sesamolie
2 eetlepels hoisinsaus
2 lenteuitjes
4-5 cherry tomaatjes
handje ijsbergsla
plukje peterselie
eventueel een chili peper
1 eetlepel olie om in te bakken (bijvoorbeeld zonnebloem)
sesamzaadjes voor garneren
kikkoman saus (zoute sojasaus) eventueel bij het serveren

Bereiding

Ik begin met het koken van de noodles. In kokend heet water doe ik een half pak (is genoeg voor 2-3 personen of voor 2-3 kommen mie). Na 6 minuten meteen met koud water afspoelen. Op deze manier zullen de noodles niet plakken en stopt het kookproces.

Roerbak

Ondertussen roerbak ik in een eetlepel olie de fijngehakte knoflook, de chili peper en 1 spriet van de lenteui in stukjes. Als de knoflook glimt, kunnen de doormidden gesneden cherry tomaatjes erbij en een theelepel fijngehakte peterselie.

Ik heb al gekookte garnalen, dus die moeten alleen opgewarmd. Niet meebakken, anders worden ze taai. Heb je rauwe garnalen, dan kunnen ze er nu bij.

Sausjes

Nu kunnen de sausjes erdoor: hoisin, mirin, vissaus en de theelepel sesamolie. Even doorroeren en warm laten worden (gedurende een minuutje).

Dan doe ik de mie met een pastalepel beetje bij beetje in de pan samen met de garnalen (als ze al gekookte zijn). Heel even laten doorwarmen. En dan de kommetjes opmaken.

Serveren

Dat was het. Zo simpel. Ik maak de kommetjes op met ijsbergsla op de bodem, vers gehakte peterselie en het andere lenteuitje in stukjes. De opsmaak gemaakte mie kan er bij en ik strooi nog wat sesamzaadjes erover.

Ik serveer met kikkoman saus en extra hoisin voor mensen die van net iets zouter of zoeter houden.

Dit is toch de perfecte lunch? Of een makkelijke maaltijd op zondag bijvoorbeeld? En naast het feit dat het overheerlijk is, is het dus ook super gezond!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *