Gestoofd vlees op z’n Atjeh’s

Voor vleesliefhebbers is Kerst niet compleet met goed bereid rundvlees. Zelf gaan wij dit jaar voor vis (pepesan) maar deze wil ik jullie niet onthouden. Ik geniet erg van dit gerecht: Gestoofd vlees op z’n Atjeh’s. Het rundvlees komt zo goed uit in dit overheerlijk gekruid gerecht. Van de kleur (geel door de koenjit) wordt je toch blij ;-). Ook prima voor de Paas trouwens. Ook dan past het goed bij het jaargetijde.

Boven op mijn gestoofd vlees op z’n Atjeh’s ligt een vers blaadje Jeroek Poeroet (citroenblad). Zo mooi en lekker voor de geur!

Dit gerecht is genoeg voor 2-3 personen en klaar in 3 uur.


Gestoofd vlees op z’n Atjeh’s, #166 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch kookboek, pagina 164.

Ingrediënten

1/2 kg rundvlees
1/6 blok santen
3 dl water

kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
1 gesnipperd teentje knoflook
3 theelepels sambal oelek
2 theelepels ketoembar
1 theelepel koenjit
1 spriet sereh
stukje asem ter grootte van een walnoot
zout 
peper

Wrijf uien, knoflook, sambal, ketoembar, koenjit, asem en zout en peper tot een brij. Snijd het vlees in dobbelstenen en marineer het in het kruidenmengsel. Breng al roerend het water aan de kook met de santen en de sereh. Laat hierin het vlees stoven tot het gaar is.


Soms moeilijk om alle ingrediënten voor Indisch eten te krijgen? Wij helpen je! Bij Albert Heijn staat de ingrediëntenlijst voor Gestoofdvlees op z’n Atjeh’s voor je klaar. Bestel online en laat vandaag nog thuisbezorgen. Selamat makan!


Ik ga voor luxe runderlappen van Ierse runderen. Ik koop dat gewoon bij mijn supermarkt. Ik heb nog kokosmelk over dus vervang de santen met kokosmelk. Het is ongeveer 2 dl kokosmelk op 1 dl water.

Asem koop ik in een potje bij de Toko. Het is tamarinde dat al gefilterd is.

Ik gebruik voor deze hoeveelheid vlees 1/2 theelepel zout en 2 theelepels peper. Proef even voor dat je gerecht opdient. Misschien heeft het nog iets meer zout nodig.

Het is al druk genoeg deze dagen, daarom doe ik alles lekker makkelijk en gebruik de staafmixer om mijn boemboe mooi fijn te mixen.

Het vlees is in dobbelstenen en de boemboe kan erbij. Die geur! Even goed doormengen dan alles lekker onder zit. Ik laat het rusten, als ik ondertussen het water en de kokosmelk aan de kook breng.

Ik had nog een eetlepel boemboe over. Dat meng ik met de kokosbouillon. Het pruttelt nu voorzichtig. Het vlees kan er langzaam inglijden. Je hoeft het vlees niet eerst aan te braden.

Alles heeft echt even tijd nodig. Met de deksel half op de pan, laat ik dit zeker 2 uur zachtjes garen.

Vergeet de sereh niet. De citroengras heb ik even een paar klappen gegeven met een pollepel. Het vlees staat net onder de bouillon. Nu even geduld hebben.

Romig, geurig en echt een goeie voor Kerst. Een echt overheerlijk stoofgerecht. De ingrediënten zijn zo makkelijk. Dit gerecht kan ook prima met sucadelapjes. Selamat makan!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *