Krab à la Pisang Susu

Verse krabben! Wat zijn ze mooi en vol leven. Nou ja, nu niet meer. Het is etenstijd ;-). We zijn op bezoek bij onze vrienden in Schotland en ze wonen naast de zee. Wanneer de boot met vis terugkeert in de ochtend kan je verse krabben halen bij de vissers. Geweldig en overheerlijk. Hier de vangst van vanmorgen: (nog in leven).

Vandaag maak ik onze krabben in een bouillon van kokosmelk, gember en Spaanse pepers met trassi. Dit is wat je nodig hebt.

Ingredient

4 middelgrote krabben
6 sjalotten
3 teentjes knoflook
4 centimeter verse gember
2 rode pepers
2 theelepels geelwortel poeder (koenjit)
1 theelepel zwarte peper
verse koriander
een blikje kokosmelk
sap van 1 limoen
één grote theelepel trassi of andere garnalenpasta

Krabben koken

Onze 4 krabben zijn nog in leven. Ik voeg een eetlepel zout aan het water toe. Ik breng het water aan de kook en kook de krabben op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten.

Ik spoel ze af met koud water. Dit voorkomt dat ze doorkoken van binnen en dat wil ik niet, want ze moeten de kruiden nog opzuigen.  Ze zijn nu nog niet klaar, maar wel dood. Nu kunnen ze in grote stukken worden gehakt. Er loopt veel vocht uit ze. Ik bewaar dat om later bij de bouillon te doen.

Kruidenmix

Nu snij mijn sjalotten, knoflook, gember en pepers in kleine stukjes.

Ik gebruik Thaise garnalenpasta, maar Indonesische trassi is ook prima. Ik gebruik een volle theelepel trassi. Het is vrij sterk dus dat is genoeg.

Ik bak de kruidenmix in een paar eetlepels olie. Ik doe er wat zwarte peper bij en als de uien glanzen een theelepel geelwortel. Alles wordt prachtig geel.

Bouillon maken

De krabben kunnen in een grote pan en daarbovenop doe ik de uien/kruidenmix. Ik giet een blik kokosmelk erbij en het kooknat van de krabben. Ik zorg ervoor dat de grote pan ongeveer voor 1/3 gevuld is en breng dit aan de kook. De deksel kan erop. Af en toe roer en schut ik de krabben om. Ze moeten ongeveer 15 minuten koken en dan zijn ze al klaar.

De krabben in stukken haal ik nu uit de pan. Ik laat de saus nog ongeveer 10 minuten inkoken. Proef even of het niet te zout wordt. Als dat zo is, voeg dan wat water toe. Voor het opdienen voeg ik nog de sap van een limoentje toe. Dat is heerlijk.

Opdienen

Ik serveer de saus apart van de krabben. Maar je kan het er natuurlijk ook prima overheen gieten. De saus is heerlijk vol van smaak. Ik snipper nog wat verse koriander erover en door de saus. Dat maakt het echt af.

Ik serveer onze krabben met witte rijst en lalab met tomaat. Enak sekali!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *