Gestoomde vis in pakjes (pepesan)

238 Gestoomde vis in pakjesPepesan is een echte Indische klassieker. Het zijn vispakketjes met een kruidenmengels die worden gestoomd. Heerlijk simpel en het ziet er prachtig uit. Beb maakt ze in aluminiumfolie. Ik ken pepesan uit Indonesië in bananenblad gewikkeld. Zo lekker en zo handig ook om mee te nemen.


Gestoomde vis in pakjes (pepesan) #238 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 214.

Ingredienten

1/4 kg kabelkauwfilets
4 stukken aluminiumfolie van +/- 12×15 cm

kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel laos
1 theelepel koenjit
1 eetlepel asemwater, gemaakt met een stukje asem ter grootte van 1/2 walnoot
1 theelepel basillicum
zout
citroensap

Snijd de kabeljauwfilets in 4 stukken. Wrijf ze in met een weinig zout en besprenkel ze met een paar druppels citroensap.

Wrijf uien, knoflook, sambal, laos en koenjit met elkaar tot een brij, vermeng dit met 1 lepel asemwater.

Leg de stukken vop de stukken aluminiumfilie die aan de binnenkant eerst met wat olie zijn bestreken. Bedek de vis dan met het kruidenmengsel. Vouw de folie dicht zodat pakjes goed sluiten en stoom ze in een stoompan gaar +/- 1/2 à 3/4 uur. Zo nodig nog even naroosteren in de oven of op een houtskoolvuurtje.


238 Gestoomde vis in pakjes-ingredienten

Ik haal kabeljauwfilets uit de vriezer. Die hebben een uitlek gewicht van een kilo. Ik maak extra veel want mijn moeder, schoonmoeder en nicht komen eten. Dit recept is voor 500 gram, dus ik verdubbel de ingredienten.

238 Gestoomde vis in pakjes - boemboe

Ik gebruik mijn staafmixer om de boemboe te maken. Ik vind dat goed werken met pepesan. Het kruidenmengsel wordt lekker fijn en is goed te smeren op de stukken vis.

238 Gestoomde vis in pakjes-citroen

De vis is bijna ontdooit. Ik snij ze in bijna gelijke stukken en besprenkel ze met wat citroensap.

238 Gestoomde vis in kruiden

Een druppel olie leg ik op het aluminiumfolie en daarbovenop het stuk kabeljauw. De boemboe smeer ik over de bovenkant en verse basilicum leg ik er bovenop. Beb heeft het over gewone basilicum. Voor de Aziatische keuken is Thaise basilicum ook heerlijk. Het is wat steviger en heeft een andere smaak dan onze Italiaanse basilicum. Maar Beb heeft dit boek geschreven voor de Indo’s die weer in Nederland woonden. Toen was er geen Thaise basilicum te krijgen, of moeilijk. Ik vind het leuk om het recept van Beb exact te volgen, zodat ik wat kan zeggen over de smaak.

238 Gestoomde vis in een pakje

Ik probeer nette pakjes te maken die in mijn stoommandje passen. Ik rol ze goed dicht, zodat ze niet gaan lekken.

238 Gestoomde vis in rotan

Nu kunnen ze in mijn stoommandje. Een laag water in de wok en de mand kan er op. Goed laten koken. Ik laat alles precies een half uur stomen. Dat is genoeg.

238 Gestoomde vis in alu

Ze zijn perfect gaar, nog lekker sappig en goed kruidig.

238 Gestoomde vis in pakjes

We eten pepesan met witte rijst en oerapan; een gerecht met andijvie en kokos. Die zet ik snel online! Selamat makan.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *