Ajam Terik

Mijn nichten zijn vreselijk goede thuischefs. Ze koken en bakken alle drie als de beste en maken ook regelmatig Indisch eten. Mijn nicht Malou appte mij dit overheerlijke ajam terik gerecht. Ze heeft het recept van een Indische vriendin, maar ze heeft er zo haar eigen draai aan gegeven. Malou heeft niets te veel gezegd: dit is overheerlijk en niet moeilijk.

Het leuke van dit recept is dat het niet ingewikkeld is met veel kruiden en lang ingewikkeld roosteren, maar deze kipjes sudderen in een overheerlijk kokossausje tot gaar met twee soorten kruiden. Makkie!

Deze ajam terik is klaar in 90 minuten (of iets langer als je de kippenpoten lang laat marineren) en is genoeg voor zeker 3 personen.


Ajam terik à la Malou en (de oma van) Selina 🙂

 • 10 kippenpoten
 • 3 grote uien
 • 5 grote tenen knoflook
 • 15 kemirinoten
 • 3 zakjes santen of half blok santen
 • 1 theelepel ketoembar
 • 1 theelepel djinten
 • halve theelepel zout
 • 1 tot 3 kippenbouillonblokjes (naar smaak)
 1. Smeer de kippenpoten in met het zout
 2. Rooster de kemirinoten
 3. Snij de uien fijn
 4. Maak een boemboe van de knoflook, de kemirinoten, de ketoembar en de djinten.
 5. Schep de boemboe met de ui in een grote bak en meng goed.
 6. Leg de kippenpoten erin en even laten marineren.
 7. Haal de poten uit de boemboe en bak ze aan in zonnebloemolie in de pan.
 8. Haal de poten uit de pan en bak de boemboe in de resterende olie goed op.
 9. Doe de poten terug in de pan.
 10. Giet er water bij, de bouillonblokjes en de santen.
 11. Dit geheel langzaam laten sudderen tot saus indikt en de kip gaar is.

Ik gebruik rode uien omdat ik die gewoon lekker vind. Maar weet dat je saus daardoor minder crèmewit kleurt. Ik begin met het insmeren van de kippetjes met wat zout en het fijnwrijven van de geroosterde kemirinoten en knoflook met de ketoembar en djinten.

Dat ruikt al heel snel heel lekker. Mijn noten zijn nog warm (kemirinoten altijd roosteren anders zijn ze licht giftig!) en dan samen met knoflook is de boemboe heerlijk geurig.

Ik snij de uitjes fijn en meng alles goed en leg er dan de kippenpoten in.

Ik heb de tijd vandaag dus laat ze wel zeker een uur in de marinade. Daarna bak ik ze even aan in een pan met ruim zonnebloemolie.

Ik haal ze er daarna uit en bak in de rest van de olie de boemboe en de uitjes goed los tot ze zacht zijn.

Dan mag alles in de pan; de kip met de santen en de bouillonblokjes. Ik giet water tot de kippen bijna onderstaan en laat dit op zacht vuur sudderen tot dat ongeveer de helft van het vocht verdampt is. Dat kan even duren. Ik totaal staat mijn ajam terik zeker een uur te pruttelen.

Oh echt een aanrader deze ajam terik van Malou en Selina! Wat een heerlijke zachte kip komt er tevoorschijn. De noten zorgen voor een zachte saus en de uitjes maken de kip super mals. Dank Malou en Selina (en oma) voor dit heerlijke recept!

Op internet zijn er vele varianten te vinden van ajam terik. Leuk om te zien wat anderen ermee doen. Zo kan er nog trassi bij of sereh, maar onthoud: deze simpele versie werkt als de beste!

Voor meer kipgerechten? Check deze link. Hieronder nog een voorbeeld uit Indonesië.

Dit vind je misschien ook leuk...