99 Sajoer Toemis van Peultjes en Garnalen

99-sajoer-toemis-peultjes-garnalenIk zocht naar een recept met een van mijn favoriete groentes: peultjes. Nummer 99 leent zich uitstekend. Deze sajoer toemis van peultjes met garnalen. Meteen besloten om ongepelde grote garnalen te halen. Dat staat zo mooi en vind ik ook lekkerder. De schaal geeft smaak aan de boontjes.

Het is een knapperig groentegerecht met vleesbouillon (kip) en vis. Vis en vlees combineren vind ik altijd een goed idee ;-).

Deze hoeveelheid is goed voor 4 personen als bijgerecht. Het is in 20 minuten klaar.


Sajoer Toemis van Peultjes en Garnalen uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 111.

Ingrediënten

1/2 kg peultjes
100 gram gekookte garnalen
1/2 liter kippebouillon, gemaakt van kippebouillonblokjes of restje kippebouillon
2 eetlepels olie

Kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
1 gesnipperd teentje knoflook
1 theelepel laos
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel sambal oelek
zout

Wrijf uien, knoflook, sambal, laos, en gemberpoeder tot een brij en bak dit mengsel in de olie. Bak ook eventjes de peultjes mee. Voeg er dan de bouillon aan toe, de garnalen en kook dit zachtjes tot de peultjes half gaar zijn.


99-sajoer-toemis-peultjes-roerbak
De enige twee dingen waar je naar mijn idee rekening mee moet houden bij dit gerecht is dat de boontjes niet te gaar worden en de (al gekookte) garnalen alleen worden opgewarmd en niet meer doorkoken. Daar worden ze droog van.
99-sajoer-toemis-peultjes-bijtgaarJe roerbakt de peultjes even kort als opwarmertje en laat ze dan koken in de bouillon, zeker niet langer dan 5 minuten. Tegen het einde de garnalen erbij. De peultjes garen nog wat na, maar niet veel eenmaal van het vuur. Dus als de peultjes half gaar zijn, is je toemis klaar. Voor het opdienen, strooi ik nog een peul of 5 klein gesneden over het gerecht. Dat vind ik altijd lekker. Peultjes zijn rauw ook heerlijk.

Met garnalen in peultjes in de vriezer kan je dit altijd op tafel zetten. Hoe gezond en vooral gewoon erg lekker.

Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is net een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *