221 Boemboe Bali van Vis

221-boemboe-bali-visHier kan je echt zin in hebben: simpele visfilets in een volle, kruidige, Indische saus. Nou, dat is deze boemboe bali van vis. Beb Vuyk’s variant op Ikan Bumbu Bali.

Toch ben ik stout geweest. Ik heb Beb’s recept niet exact gevolgd, zoals ik meestal wel doe. Bij de bereiding zegt ze: “Snijd de visfilets in 4 stukken en bak ze op de gewone manier in de olie. Haal ze eruit als ze bruin en knappend zijn“. Dat heb ik niet gedaan. De filets waren zo mooi en ik wilde eigenlijk dat ze zich vol zouden zuigen met de fantastische boemboe, in plaats van dichtschroeien en dan de kans lopen dat de vis te droog wordt.

Ik vraag me af hoeveel verschil in smaak het is. Ik kan wel zeggen dat deze manier zorgde voor een super zachte, heerlijke tomatensaus vis, die helemaal op ging 😉


Boemboe Bali van Vis uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 203.

Ingrediënten

1 kg schelvis- of kabeljauwfilets
6 eetlepels olie
3 dl water

Kruiden

5 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
1 theelepel sambal terasi
2 theelepels gemberpoeder
1 theelepel laos
1 klein blikje tomatenpuree
2 sprieten sereh
1 salamblaadje
1 djeroek poeroetblaadje

Snijd de visfilets in 4 stukken en bak ze op de gewone manier in de olie. Haal ze eruit als ze bruin en knappend zijn. Voeg aan het restant olie de fijn gewreven uien, knoflook, sambal, gemberpoeder en laos toe met de diverse blaadjes en sereh. Bak alles even op en doe er dan de tomatenpuree bij, aangelengd met 2 à 3 eetlepels water. Laat het sausje aan de kook komen en stoof er de visfilets 1 à 2 minuten mee.


221-boemboe-bali-vis-tjobek

Ik heb mijn best gedaan om de tjobek goed te gebruiken. De boemboe mag extra fijn gewreven zijn zodat alle smaak straks in de vis trekt. Vis hoeft niet lang te smoren, dus alle hulp kan ‘ie gebruiken. Dol ben ik op djeroek poeroet. Dat blad is zo bijzonder. Het is een soort extra geurige limoen. Perfect bij dit gerecht natuurlijk. De boemboe heb ik goed opgebakken, zodat nog meer smaak vrij komt.

221-boemboe-bali-pam2Opvallend vind ik in dit recept: waar is het zout? Misschien vergeten, misschien niet nodig volgens Beb. Toch vind ik het lekker. De hoeveelheid zout hangt ook af van het soort tomatenpuree dat je toevoegt. Als daar al zout bij zit, is extra misschien niet nodig. Dus pas proeven als de tomatenpuree door de boemboe zit.

221-boemboe-bali-vis-smoor

Zie hier het bewijs. Mijn vissen gaan er zo in, zonder voorgebakken te zijn. De filets trekken zich op deze manier snel vol met die heerlijke saus. Als je met een mes voorzichtig de filet uitelkaar kan drukken, dan is ‘ie gaar. Dat is al best snel. Als de vis heel makkelijk uiteen valt, is ‘ie eigenlijk al te ver doorgestoofd, want als het vuur uit is, gaart de vis nog na. Als je ‘m dus op tafel zet, kan ‘ie droog zijn. Dat mag natuurlijk helemaal niet.

Eerst knappend opbakken kan natuurlijk wel. Zorg dat je alles kort doet. Niet te lang opbakken en niet te lang in de saus stoven.

We eten dit met witte pandan rijst en een simpel groentengerecht van boontjes. Die zet ik nog op dit blog ;-).

Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is net een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Robin schreef:

  Hoi Pisangsusu,

  Eerlijk gezegd doe ik het ook altijd zo. Met name de witte vis soorten voor deze boemboe vallen dan helemaal uit elkaar, terwijl het bakken dus kennelijk de bedoeling heeft het steviger te houden.
  Ik smoor (konfijt afhankelijk van de hoeveelheid olie gebruikt) de vis dus in de boemboe zonder voorbehandeling; en ik spijbel graag want ik vind het lekkerder dan gebakken.
  Soms maak ik de boemboe een dag van te voren en laat deze dan 4 uur of meer stoven; dat vind ik helemaal lekker; de saus is dan pefect en nog bij te sturen.
  Fijne zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *