Sambal goreng witte bonen met spek

76-sambal-goreng-bonen-spek-afEerder maakte ik al een sambal goreng met bruine bonen. De versie met witte bonen staat ook in Beb’s boek. Beb onderstreept om geen blik witte bonen in tomatensaus te gebruiken. Dat is ‘niet lekker’.

Je kan klikken op deze link voor sambal goreng bruine bonen of verder scrollen. Dan lees je hoe ik mijn Indische witte bonen met spek maak. Maar eerst hieronder hoe het in Beb Vuyk’s boek staat.

Dit recept is genoeg voor 3 personen en klaar in 40 minuten.


Sambal goreng witte bonen met spek #76 uit Beb Vuyk’s Indonesisch kookboek, pagina 92.

Maak het recept van sambal goreng bruine bonen met spek en vervang de bruine bonen door gekookte witte bonen. Voeg er 2 theelepels tomatenpuree aan toe. Gebruik voor dit gerecht geen witte bonen in tomatensaus, die zijn op een speciale manier gekruid en de combinatie met Indonesische kruiden is niet lekker. 


76-sambal-goreng-bonen-spek-ingredienten

Wrijf ui, knoflook, sambal, laos, suiker en zout met elkaar tot een brij. Ik gebruik, om de kruiden fijn te krijgen, mijn staafmixer. Daardoor is de boemboe lekker glad en kunnen de smaken goed in de bonen trekken. Tegelijkertijd bak ik de spekjes uit op een zacht vuur. Ik voeg geen extra olie toe, dat is niet nodig.

76-sambal-goreng-bonen-spek-blender

In de olie die van de spekjes overblijft, bak ik de boemboe goed op.

76-sambal-goreng-bonen-spek-bonen

Nu kunnen de bonen er al bij. Die zijn al gekookt en haal ik gewoon uit een potje.

76-sambal-goreng-bonen-spek-tomatensaus

Ook de santen (kokoscreme), de tamarinde (asem), sereh (citroengras) en salam (Aziatisch laurier) kunnen bij de bonen. Dan nog twee theelepels tomatenpuree. Ik gebruik geconcentreerde tomatenpuree.

76-sambal-goreng-bonen-spek-water

Ik giet direct wat water erbij (ongeveer een kopje), zodat de boemboe loskomt en goed kan mengen met de bonen. Ik stoof dit geheel eventjes, totdat de santen helemaal is opgelost. De bonen zijn al gaar en mogen niet tot pap worden. Als alles een paar minuten (ongeveer 10) heeft gestoofd, doe ik het gas uit en schep de uitgebakken spekjes door de warme bonen.

Weet je hoe lekker het ruikt in huis? Zo jammie; een echt winterrecept!

76-sambal-goreng-bonen-spek-af

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *