Ananas prol

567-ananas-prol-af
Lijkt me zo lekker deze ananas prol van Beb Vuyk. Achter in haar boek staan de zoete gerechten. Meestal heel simpele recepten (behalve dan de klassieke spekkoek). Deze ananas prol is een wentelteefje met ananas dat even de oven in gaat.

Deze ananas prol duurt ongeveer een uur om te maken, inclusief baktijd (40 minuten).


Ananas prol (#567 ) uit Beb Vuyk Groot Indonesisch kookboek, pagina 442.

Ingrediënten

8 plakken ananas
8 sneedjes oud brood
3 eieren
100 gram basterdsuiker
2 dl melk
kaneel
boter

Snijd een verse ananas in plakken, halveer ze, verwijder het hart en bestrooi ze met 2 à 3 eetlepels suiker en een weinig kaneel. Laat ze uitlekken. Halveer, wanneer ananas uit blik wordt gebruikt de schijven, bestrooi ze met kaneel en laat ze uitlekken. Klop 1 ei samen met 50 gram suiker, kaneel en melk. Week het brood hierin. Boter een vuurvaste schaal in. Leg er een laag geweekt brood in en daar bovenop de gehalveerde schijven ananas. Vervolgens weer een laag geweekt brood. Scheid van 2 eieren dooiers en ei-wit. Klop het restant van de suiker schuimig met de eierdooiers. Sla het eiwit stijf. Meng geklopte dooiers en het geslagen eiwit goed door elkaar, zodat een egale witte massa ontstaat. Spreid het uit over de bovenste broodlaag in de vuurvaste schotel en bak haar in een oven van 150 °C (gasovenstand 2) gaar en lichtbruin. Warm of koud eten.


567-ananas-prol-ingredienten

Ik heb maar 4 boterhammen over en geen acht zoals in het recept. Ik gebruik wel dezelfde hoeveelheid eieren, maar halveer de hoeveelheid suiker. Ook kies ik voor bruine boterhammen, maar met witte is het vast ook erg lekker. Ook kies ik voor ananas uit blik. Leuk om juist met de meest simpele ingrediënten deze ananas-prol te maken.

567-ananas-prol-kaneel-ei

Ik klop 1 ei met 25 gram suiker los (ik halveer dus de hoeveelheid suiker om dat ik uitga van 4 boterhammen). Als dit gemengd is, giet ik er 1 dl melk bij.

567-ananas-prol-ananas-debrood

Ik haal, net zoals ik met wentelteefjes zou doen, even de boterhammen door de mix. Ik besprenkel de ananas-schijven met wat kaneel. Je mag er best veel op doen. Lekker juist. Op de laag ananas leg ik weer twee boterhammen die door de ei-mix zijn gehaald.

567-ananas-prol-eigeel-eiwit

Nu het beslag maken dat er over heen wordt gegoten. Ik scheidt de eieren. Bij de eidooiers gaat de rest van de suiker (25 gram). Het eiwit klop ik ook tot een mooi witbeslag. Ik gebruik daarvoor altijd een metalen schaal. De bak moet echt helemaal vetvrij zijn om eiwit te kloppen. Een plasticbak heeft altijd vetrestjes.

567-ananas-prol-eiwit-pieken

Je kan de mixer gebruiken, maar ik heb het met de hand gedaan. Een goeie armtraining ;-).

567-ananas-prol-eiwit

Nu gebruik ik geen klutser meer, maar schep het eigeel mengsel rustig door de eiwitmix. Het is de bedoeling dat het heel luchtig blijft.

567-ananas-prol-eiwit-eigeel

Nu kunnen de boterhammen worden overgoten met het beslag. Ik zet ondertussen de oven op 150 graden.

567-ananas-prol-eiwit-opbrood

De mix is lekker schuimig en lekker veel. In de oven klinkt het nog wat in.

567-ananas-prol-af-eibeslag

Zo, alles is klaar. Beb zegt niet hoelang ‘ie in de oven moet. Maar wel dat het op 150 graden moet. Langzaam garen dus.

567-ananas-prol-cake-af

Mijn ananas-prol is gaar en mooi bruin na 40 minuten op 150 graden, in het midden van de oven.

567-ananas-prol-cake-af2

Zit ‘ie er niet fantastisch uit? Ik voel aan de bovenkant of het beslag gaar is. Als ‘ie niet meer meegeeft, dan is ‘ie gaar.

567-ananas-prol-af2

Mijn mes valt zo door de taart. De boterhammen zijn dus ook extra zacht geworden. De ananas is warm. Ik kan niet wachten het te proeven.

567-ananas-prol-af

Ik vind het een lekkere snack. Het is geen verjaardagstaart, maar een perfecte lunch. Ik heb het zowel koud als warm geproefd en beide is lekker. Ik heb het nog niet geprobeerd met witte boterhammen. Dat zal weer heel anders smaken. Maar met bruin is het echt lekker. Ik denk eraan om er bijvoorbeeld wat gardemon bij te doen als kruid (lijkt me goed passen bij het kaneel). Of zelfs wat chili-poeder over de ananas. Ananas en pittig eten werkt zo goed. Maar dat voor een andere keer. Nu een kop koffie en mijn ananas-prol uitserveren ;-).

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *