Loela Djakarta

177-loela-djakarta

Dit is een perfect alternatief voor rendang. Loela Djakarta is gemaakt van schapenvlees en kokosmelk. Het is niet pittig, want er gaat geen sambal door. Ook is een Loela Djakarta in een wip klaar (vooral met lamsvlees). Het is mals en romig net als een rendang, maar misschien nog wel lekkerder.

Dit gerecht is klaar in een half uur en genoeg voor 2-3 personen.


Loela Djakarta (#177) uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 171.

Ingrediënten

1/2 kg mals schapevlees
1/4 blok santen
1 eetlepel boter
2 eetlepels kokosmeel
1/4 l water

kruiden

1 eetlepel gesnipperde uien
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djinten
1/2 theelepel terasi
1 theelepel Javaanse suiker
1 salamblaadje
peper
zout

Snijd het vlees in dobbelsteentjes. Los de santen op in 5 eetlepels warm water. Wrijf uien, ketoembar, djinten, terasi, suiker, peper en zout met elkaar fijn. Meng dit door het kokosmeel en kneed de dobbelsteentjes vlees hiermee. Braad dit alles op in de boter, doe er dan de opgeloste santen en het salamblaadje bij en laat het geheel doorstoven tot het vlees gaar is en de saus dik.


Soms moeilijk om alle ingrediënten voor Indisch eten te krijgen? Wij helpen je. Klik op de links in het ingrediëntenlijstje en bestel de producten meteen op AH.nl. Nu besteld, vanavond in huis.


177-loela-djakarta-ingredientSchapenvlees is tegenwoordig niet zo snel aan te komen, maar lamsvlees wel. Dat haal ik bij mijn Islamitische slager.

Salam is Aziatische laurier. Dat haal dat bij mijn Toko. Kun je er niet aankomen, gebruik dan gewone laurier. Terasi of trassi is garnalenpasta. Heel sterk van geur, heerlijk in groente en vleesgerechten. Prima te krijgen in de supermarkt.

Ik wrijf mijn kruiden in mijn vijzel, maar je kan daarvoor ook prima een staafmixer gebruiken. Daarna meng ik de kruidenmix door de kokosmeel en schep dat door het vlees. Het ruikt al zo lekker nu!

177-loela-djakarta2

Alles kan de pan in. Met de opgeloste santen en het salamblaadje. Maar wanneer is je Loela Djakarta gaar? Dat vertelt Beb Vuyk niet. Na ongeveer 10 minuten check ik het. Stukje uit de pan, blazen en proeven. Het moet mals, sappig en eigenlijk net gaar zijn. Wees kritisch. Te lang laten stoven kan het vlees taai maken.

Twijfel je zet dan het vuur uit en laat het hele gerecht even een 20 minuten intrekken en afkoelen. Het vlees gaart nog door. Dit recept is erg lekker in het voorjaar met lam en komkommersalade of met Kerst om warm te worden.

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *