Gekruide Vis in Pakjes (Bebotok Ikan)

237-bebotok-ikan

Vind je ze niet mooi? Deze vis in pakjes. Dit kan je toch altijd serveren? Deze cadeautjes gevuld met kruidige vis zijn heel leuk om te maken. Beb gebruikt gewoon aluminiumfolie. Het kan vast ook met bananenblad, maar ik hou me helemaal aan haar recept. Kan ik daarna wel een keer bananenblad gebruiken. Ik haal dat uit de vriezer bij de toko.


Gekruide Vis in Pakjes #237 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 213.

Ingredienten

 • 1/2 kg kabeljauwfilets
 • 1/10 blok santen
 • 1 dl water
 • 1 eetlepel olie

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 1 theelepel sambal oelek
 • 2 theelepels ketoembar
 • 1 theelepel djinten
 • 1 theelepel laos
 • 1 eetlepel asemwater, gemaakt met een stukje asem ter grootte van 1/2 walnoot
 • zout
 1. Snijd 4 stukken aluminiumfolie van +/- 12×15 cm.
 2. Snijd de vis in vier stukken, bestrooi haar met een weinig zout.
 3. Wrijf uien, sambal, ketoembar, djinten en laos met elkaar tot een brij.
 4. Braad ze even op in de olie, doe er 1 lepel asemwater bij en het blokje santen onder goed roeren. Eventueel kan er een scheutje water toegevoegd worden.
 5. Dompel een voor een de filets in dit mengsel en laat de kruiden even intrekken.
 6. Leg ze daarna op de aluminiumfolie die met een weinig olie aan de binnenkant bestreken is.
 7. Giet het restje van de santen die heel dik moet zijn er overheen, vouw de folie om vis tot een pakje en laat ze in de oven of op een houtskoolvuurtje in +/- 20 à 30 minuten gaar worden.

237-bebotok-ikan-ingredienten

Het idee is dat de vis stooft in de pakjes in een super lekkere kruidenmix of boemboe. Djinten (komijn) vind ik zo lekker hierbij. Het is sterk van smaak en geeft de vis precies wat het nodig heeft. Ik gebruik ongeveer een theelepel zout.

237-bebotok-ikan-cobek

Ik wrijf de uien, sambal, ketoembar, djinten en laos samen. Het mengsel kleurt mooi donker.

237-bebotok-ikan-wadjang

Nu even bakken in de pan. Ik gebruik 2 eetlepels olie. Nu kan het asemwater erbij. Asem is tamarinde. Dat is zuur van smaak. Ik koop asem in een potje bij de Toko. Het is al tot een papje gemaakt en gezeefd (verse asem zit vol met vezels en zaadjes). Ik doe de asem er door en wat extra water zodat mijn santen (geperste kokos) goed oplost.

237-bebotok-ikan-marinade-wadjang

De boemboe heeft een lekkere dikte zodat het goed aan het visje blijft plakken. Nu kunnen de pakketjes gemaakt worden. Er mag wat zout over de moten. Ook snij ik ze in ongeveer gelijke stukken.

237-bebotok-ikan-salt

Beb heeft het over ‘onderdompelen’ van de filets in de boemboe en ‘even in laten trekken’. Ik doe dat net even anders. Ik leg de filets op een bedje van de boemboe (ook smeer ik het folie niet in met olie. Er zit al genoeg in de boemboe. Het zal niet zomaar gaan plakken).

237-bebotok-ikan-op-marinade

Dan smeer ik ook boemboe aan de bovenkant van de filets. Genoeg om het visje goed te marineren.

237-bebotok-ikan-marinade

Nu de santen erover snipperen. Santen zorgt voor zo een lekker romige, zachte smaak. Het is belangrijk in bebotok. Ik heb de santen even fijn gesnipperd met een rasp.

237-bebotok-ikan-kokos

Zo nu kan het dichtgevouwen. Zo marineert de vis al in het pakje. Ik laat ze daarom zo even een halfuurtje staan. De oven kan aan. Beb zegt niet hoe heet. Ik zet ‘m op 180 graden. Als de vis nog niet helemaal gaar is na 20 minuten, dan doe je ze nog langer erin. Door het folie kan het niet echt uitdrogen. Maar te gaar is niet lekker bij vis, dus check het goed.

237-bebotok-ikan-ingepakt

Ik vind bebotok zo leuk om te maken. Eerder maakte ik al Beb’s bebotok met kalfsvlees. Ik serveer mijn bebotok ikan in het plakje. Ik snij de bovenkant in een kruis open, zodat de hoekjes handig openvouwen maar de heerlijke boemboe er niet uitloopt. Zo lekker en zo gezond!


237-bebotok-ikan

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Maureen schreef:

  Lieve Pauline, wat een genot! Mijn (finse ) man is zelf een super hobby kok en zijn reactie :dat maak je als wij de volgende keer mensen te eten hebben! ?
  Liefs, Maureen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *