527 Tjah Babi I

Omdat deze Tjah Babi zo eindeloos makkelijk is, heb ik er een video van gemaakt. Deze Tjah babi is nou echt een gerechtje dat je even maakt als je opeens meer eters hebt. Ik maak trouwens altijd meer dan nodig, zodat ik wat invriezen kan. Even ontdooien, opwarmen in de magnetron, in een mooie schaal, wat gebakken ui (bawang goreng) erover en makan!  Bekijk hier de video, of lees verder en bekijk het recept met tekst en plaatjes.

Dit gerecht is genoeg voor 2-3 personen en is klaar in 25 minuten.


Tjah Babi II uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 420.

Ingrediënten

1/2 kg varkensvlees
3 eetlepels olie

Kruiden

3 schijfjes gemberwortel
6 gesnipperde sjalotten 
4 gesnipperde teentjes knoflook
peper

zout
ketjap

Snijd het varkensvlees in plakjes en zout het. Fruit de sjalotten knoflook en de geraspte gemberwortel in de olie tot de uien geel zijn. Doe er dan het varkensvlees bij en bak het even mee. Voeg er 1 dl water aan toe en 1 eetlepel ketjap; laat het gerecht +/- 10 minuten zachtjes stoven.


527-tjah-babi-i-ingredienten

Omdat dit zo een simpel gerecht is met weinig ingrediënten is het belangrijk dat wat je gebruikt ook echt van goede kwaliteit is.

Ik haal voor dit soort varkensgerechtjes (ook bijvoorbeeld voor een babi ketjap) altijd hoge kwaliteit schouderkarbonades. Die zijn net vet genoeg. Hamlappen of ribkarbonades bijvoorbeeld worden bij mij altijd droog. Niks aan.

Voor de ketjap gebruik ik altijd ketjap ABC van Heinz. Deze mierzoete ketjap is fantastisch met varkensvlees. Het maakt het vlees snel zacht en zoet gaat natuurlijk goed samen met varkensvlees.

527-tjah-babi-i-gember

Ik rasp een vers stuk gember. Je kan het ook fijn hakken als je dat fijn vindt.

527-tjah-babi-i-ketjap

Nu eerst de uien, knoflook met de gember en het zout aanbakken. Als de uitjes geel zijn kan het vlees erbij. 527-tjah-babi-i-pan

Ik doe meteen het water en ketjap er door en laat het zo een 8 – 10 minuten stoven. Ik zorg dat het vlees bijna onder staat. Dit is genoeg om een lekker sausje te krijgen. Varkensvlees hoeft niet lang te koken, maar check even of je vlees mals is (elk varken is weer anders), dan ben je klaar ;-). Selamat makan!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Walter Schwager schreef:

    Waarschijnlijk Chinees, wegens het varkensvlees, Szechuan pork.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *