Ongol Ongol – Indonesische Mochi

Ongol Ongol
Wat een heerlijke snack is dit! Ik maak ‘m van tapioca-(cassave)meel, een beetje ketanmeel en gula Jawa. Dit is een soort mochi; een super zachte en zoete snack. De geraspte kokos zorgt voor knapperig afwisseling in de verder roomzacht cakeje. Er bestaan vele versies van deze snack, zoals zo vaak met Indische eten.
Deze super zachte, zoete snack, maak ik met tapioca en kleefrijstmeel. Bekijk hieronder de video of lees verder voor het recept in tekst en foto’s.
Moesson Magazine
Elke maand maakte ik voor tijdschrift Moesson een favoriet maar verloren recept van een van de lezers; het recept is kwijt of het is een keer mislukt en geen zin om uit te zoeken hoe of wat.
Ik heb gedurende een jaar elke maand het favoriete recept van een van de lezers nagemaakt. Ik ging opzoek naar een handige en hanteerbare manier voor thuis en dat het net zo smaakt als toen. Eerder maakte ik in deze serie:
Ongol Ongol
Dit is mijn versie maar ik wil ze ook een keer maken van hun kwee meel bijvoorbeeld. Ik ben nog lang niet klaar met experimenteren. Leuk!
Ingredienten
- 100 gram tapiocameel
- 25 gram ketanmeel
- 100 gram gula jawa
- 325 ml water
- 3 eetlepels kokosmelk
- 1/4 theelepel zout
- 1 pandanblad
- Smelt de gula Jawa met wat water en het pandanblad
- Meng de twee soorten meel en voeg daar 3 eetlepels kokosmelk bij, het zout en de rest van het water.
- Giet het gesmolten suikerwater bij het beslag
- Giet dit mengsel terug in de pan en verwarm langzaam
- Roer constant totdat het een dikke pasta is geworden
- Schep in plastic bakje bekleed met bakpapier
- Stoom voor 30 minuten
- Laat afkoelen
- Snij in blokjes en rol door de kokos
Tapiocameel is cassavemeel en wordt gemaakt van een grote bruine wortel die je wel eens bij de supermarkt ziet.
Ketanmeel heet ook wel kleefrijstmeel en is net als de tapiocameel gewoon bij de toko te krijgen.
Ik begin met het maken van het beslag en het smelten van de gula Jawa.
Gula Jawa is Javaanse suiker en dat smelt ik met een beetje van het water op een laag vuur. Ik doe er een pandanblad bij. Door de hitte van het suikerwater geeft ‘ie veel smaak af.
Voor het beslag meng ik de twee soorten meel en voeg daar 3 eetlepels kokosmelk bij, het zout en de rest van het water.
Het beslag is dun en mengt makkelijk door de tapioca- en ketanmeel.
De suiker is inmiddels volledig gesmolten en dat giet ik bij het beslag. Ik giet het niet direct maar laat het suikerwater een beetje afkoelen door het gas uit te draaien, de pan van pit te verplaatsen en 5 minuten af te laten koelen.
Het lijkt wel koffie of dunne karamel nu. Het beslag is super dun en ruikt heerlijk al. Ik laat het pandanblad nog even zitten.
Dan giet ik alles terug in de pan waarin ik de suiker had gesmolten en warm op laag vuur het beslag op.
Nu onstaat er iets geks. Onder constant roeren vormen er op de bodem doorzichtige klontjes. Dit is goed. Die roer ik telkens los en zo wordt het beslag steeds dikker.
Het mengsel verandert in een super kleverige pasta. Dat is helemaal de bedoeling. Het roeren wordt moeizaam. Niet doorgaan, maar nu van het vuur en overscheppen in een bakje.
Dat bakje (gewoon een plastic bakje) heb ik bekleed met een stuk bakpapier. Hierin schep ik de superkleverige pasta.
Dat opzich is al een klus. Het blijft overal aanzitten. Aan de lepel aan je vingers, maar toch uiteindelijk door dat het ook wat afkoelt, valt het in het bakje.
30 minuten stomen
Nu gaan we dit in z’n geheel stomen. Ik heb mijn stoompan daarvoor uit de kast gehaald. Ook kan je het stoommandje van je elektrische rijststomer gebruiken. Dit stoom ik 30 minuten.
Na het stomen is de kleur totaal veranderd. Het is een stuk donkerder geworden en het ruikt heerlijk.
Afkoelen
Het afkoelen nu is puur om praktische redenen. Je kan de ongol ongol nu ook lostrekken en laten glijden in geraspte kokos, maar dat is een plakkerig en rommelig werkje. Ik heb ongol ongol nu meerdere keren gemaakt en als je het halfwarm aansnijdt, krijg je mooie ronde ongol als je ze door de kokos rolt.
Als de ongol ongol nog half warm is dan gebruik ik een mes dat ik heb ingepakt in wat plasticfolie om het plakken tegen te gaan.
Wacht je een nacht en is de ongol ongol volledig afgekoeld in de koelkast, dan snij je er relatief makkelijk blokjes van en is de plastic niet nodig. Alles blijft plakkerig maar afgekoeld blijft alles beter in vorm.

Ongol Ongol
Ik leg de ongol ongol expres op pandanblad omdat het blad nog steeds smaak afgeeft. Heerlijk en het ziet er prachtig uit.
Invriezen?
Ik heb gelezen dat invriezen niet goed werkt, maar ik heb dat nog niet geprobeerd. Ze blijven in afgesloten container een dag of twee lekker. Ook in een plasticbakje leg ik op de bodem padan.

Ongol Ongol
Met koffie en thee is ongol ongol het lekkerst vind ik. Het zoete en zachte tegen het bittere van koffie of thee is een top combinatie.
Meer zoete Indische recepten
Meer zoete Indonesische recepten nodig? Bekijk deze link!
Alle zoete recepten zien die ik gemaakt heb op mijn videokanaal, vind je hieronder.