436 Lalab van Spinazie (Lalab Bajem)

436-lalab-van-spinazieBlij word ik van de verschillende salades en sajoers die Beb in haar boek heeft staan. Bekende Hollandse groenten, zoals andijvie of raapstelen worden kort geroerbakt bijvoorbeeld. Het wordt een heel ander gerecht dan de bekende stamppot, gelukkig ;-). Vandaag nummer 436 uit Beb’s boek; een bijgerecht met spinazie: Lalab Bajem.

Plastic zakje
In deze lalab wordt spinazie niet geblancheerd, maar heel even boven warme stoom gelegd, in een plastic zakje ;-). De groente wordt een heel klein beetje zachter, maar houdt goed z’n vorm. Dit is een typische Indonesische salade.

Het lijkt misschien onzin dat Beb Vuyk hier een heel recept voor heeft geschreven. Toch is het zo’n andere manier van groente presenteren dan wij in Nederland gewend zijn, dat het juist interessant is en handig te weten. Het is een soort bijgerecht dat altijd van pas komt. Restjes spinazie vinden bij mij de weg naar een lalab met eigen gemaakte sambal ;-).

De sambal die je kiest is ‘onverschillig welke’, staat in het recept. Ik ga dit keer voor een sambal trassi omdat trassi zo goed past bij groente. Maar bij een recept als deze is een zelfgemaakte, verse sambal erg lekker, zoals Beb Vuyk’s Sambal Boet, met uit en knoflook en kentjoer, enak!

Bijgerecht goed voor 2 personen, klaar in 5 minuten


Lalab van Spinazie (Lalab Bajem) uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 355.

Ingrediënten

Een handvol jonge spinaziebladeren
sambal, onverschillig welke

Was de spinazie; laat ze uitlekken. Leg ze, gewikkeld in plastic even boven de kokende of stomende rijst. Haal ze uit de plastic en serveer ze met sambal.


436-lalab-van-spinazie-stomenMijn rijst is bijna klaar met koken in mijn elektrische rijststomer. In het mandje dat er bij hoort voor het stomen van groenten, leg ik plat dit zakje gevuld met spinazie. Ik sluit het niet af. Een paar minuten bovenop de rijst.

De spinazie wordt niet helemaal slap, maar blijft rond de steel knapperig. De sambal is er daardoor goed op te doen. De smaak van de spinazie wordt wat ronder en milder. Heerlijk bijgerecht voor bij babi ketjap bijvoorbeeld.Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is net een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *