Rijst koken

rijstkokenChef en kookboekenschrijfster Yolanda van der Jagt vraagt wat mijn klassiek Indische manier is van rijstkoken. Hoe deed je moeder of oma het vroeger?  Wat leuk om te vertellen! Nou, ik leerde het vroeger als volgt.

rijstkoken-panIk gebruik daarvoor de oude rijststomer van mijn moeder. Toen ik studeerde was dit mijn rijstpan, nu heb ik een elektrische. Dat is handig omdat ik daardoor altijd een pit overhoud, want de elektrische rijstkoker staat in de bijkeuken te pruttelen en houdt het warm zo lang ik wil. Maar vandaag dus wederom de oude rijststomer voor de dag gehaald met ‘gemoffelde’ buitenkant, zoals mijn moeder zegt.

rijstkoken-vingerDe pan bestaat uit 2 delen; een onderpan en een vergiet. In de onderste pan doe ik 4 bekers rijst – ik krijg familie te eten vanavond. Als de rijst nog gewassen moet worden, dan kan dat nu. Maar ik heb Jasmijn-rijst van de supermarkt, die is al schoon.

Ik vul de pan met water dat maar een pinkvingerkootje boven de rijst mag staan. Dat is genoeg. De pan mag nu op hoog vuur zonder deksel en zonder het vergiet erop.

rijstkoken-rijsterinKook de rijst tot in het oppervlak gaatjes vallen. Het meeste vocht is verdampt. Dat is het moment om de inhoud van de onderste pan in de bovenste te scheppen.

rijstkoken-rijst-gaatjes

Mijn moeder liet altijd een kuiltje in het midden van het vergiet, zodat de stoom goed rondcirculeert, zegt ze.

rijstkoken-rijst-invergietNu een laag water in de onderste pan, het met rijst gevulde vergiet er bovenop en het mag opnieuw op hoog vuur. Als het water stoomt, laat ik het nog 10 minuten doorstomen. Dan is je rijst klaar.

rijstkoken-rijst-kuiltjeIk vind het uit de klassieke rijststomer net even anders smaken. Het worden mooie glimmende korrels. Met het resultaat uit de elektrische rijststomer is er bijna geen verschil, alleen soms kan het daarin iets natter blijven, dat is niet altijd wat je wilt.

Ik gebruik de klassiek rijststomer vooral voor toetjes zoals kue mangkok of kue lapis.

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Yolanda schreef:

  Hi Pauline,

  Dank je voor je uitgebreide omschrijven. Ik kan hier zeker wat mee. Krijg ook direct zin om het zelf uit te proberen. Eerst zo’n gemoffelde pan op de kop tikken;-). Gooi het in de groep! Dank en fijne zondag. X Yolanda

 2. Patricia Pen schreef:

  Is deze klassieke rijstpan nog ergens te koop? Ik ben al jaren op zoek naar zo’n pan, maar kan hem niet vinden. Die van mijn moeder is naar m’n zus gegaan, helaas

 3. Peter schreef:

  Ik kook rijst gewoon in een RVS pan (heb jaren geleden al mijn aluminium en Teflon rotzooi weggegooid). Werkwijze precies hetzelfde, alleen na de putjes op zo laag mogelijk vuur, de deksel erop en 15 minuten laten doorstomen. En dat “gemoffelde” is uiteraard niet nodig. Dat diende om roesten te voorkomen.

 4. Letta schreef:

  Misschien op Marktplaats kijken of bij een echte Chinese winkel

 5. Ingrid Traughber schreef:

  Reuze blij dat ik deze site heb gevonden! Ik woon al 53 jaar in Amerika en heb toen ik geëmigreerd ben zo’n grijsgewolkte rijstkoker meegenomen. Heb hem vaak gebruikt, maar kom nu pas tot de ontdekking: nooit op de juiste manier! Geen wonder dat mijn rijst (vooral bruine rijst) er vaak niet precies drooggekookt uitkwam; het was altijd “hit or miss”. Vandaag meteen na het lezen van jouw uitleg een pot rijst gemaakt voor nasi vanavond. Eureka! Dankjewel Pauline!

 6. Cis schreef:

  top al zeker sinds de jaren 80 die pan in het bezit, jip ook grijs gewolkt nooit de juiste bereidingswijze geweten tot nu, stond ook al sinds die tijd na diverse missers achter in de kast ga um weer eens uitproberen. anders mag hij naar een liefhebber tegen gepaste vergoeding. Pan is na zoveel jaar als nieuw door ontwetendheid

 7. oh wat fijn te horen! In deze pan kan je ook roti kukus maken of bapao!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *