429 Zuur van rauwe tomaten (atjar tomat mentah)

429-zuur-rauwe-tomaten-af1Ik ben op zoek naar een frisse Indische salade. Iets met een bite, beetje pittig mag. Deze rauwe tomatensalade of atjar tomat mentah klinkt goed. De sambal, de zoete ketjap en vooral de bieslook; dat is een goeie combinatie. Aan de slag.


Zuur van rauwe tomaten uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 346.

Ingrediënten

500 gram middelgrote tomaten (stevige)
1 eetlepel gehakte bieslook
sap van 1 citroen

Kruiden

1 eetlepel gesnipperde uien
1 gesnipperd teentje knoflook
1/2 theelepel sambal oelek
1 eetlepel ketjap
peper
zout

Snijd de tomaten in plakken en schik ze op een schaaltje. Bestrooi ze met peper, een weinig zout en de bieslook. Wrijf uien en knoflook samen met de sambal, meng ketjap door de brij en ook het citroensap. Giet dit sausje over de tomaten. Deze atjar is slechts 1 à 2 dagen houdbaar.


429-zuur-rauwe-tomaten-ingredienten

In mijn vriezer heb ik altijd verse sambal oelek klaar. Ik vries ze in ijsblokvormpjes in. Handig als je snel verse sambal nodig hebt. Deze hoeveelheid is iets te veel voor dit recept. Ik gebruik de helft van het blokje.

429-zuur-rauwe-tomaten-bieslook

De tomaten mogen in plakjes en de bieslook eroverheen. Ik strooi een theelepel zout en een theelepel peper over de tomaten.

429-zuur-rauwe-tomaten-cobek

Nu wrijf ik de uien en knoflook samen met de sambal (die ik even in de magnetron heb gedaan). Als het fijngewreven is, kan de ketjap en de citroensap erdoor.

429-zuur-rauwe-tomaten

En dan nu het allermakkelijkste gedeeltje: de saus uit je vijzel (cobek) over de tomaten gieten en even laten intrekken. Oh, echt lekker. Ik vind de bieslook iets bijzonders toevoegen. Het wordt na een dag ( ik bewaar de tomaten in een schaaltje in de koelkast) anders van smaak. De bieslook is bijna zoetig en is niet meer scherp. Een echt heerlijke frisse salade, gezond en makkelijk. Beb geeft aan dat het niet heel lang bewaard kan blijven. Dat is prima. Mijn zuur van rauwe tomaten is zo op! ;-).

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *