Goelai van gekookte eieren

326-goelai-van-gekookt-eiDit is een fantastisch vegetarisch gerecht waar je je vingers bij aflikt ;-). Beb’s goelai van eieren (telor) is romig en goed op smaak door de bouillon. Ik gebruik groentebouillon, maar je kan ook experimenteren met rund of kippenbouillon.

Hieronder staat het gerecht in tekst en beeld. Je kan ook de video bekijken die ik erover gemaakt heb.

Dit gerecht is genoeg voor 3 personen en klaar in 30 minuten.


Goelai van gekookte eieren #326 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 274

Ingrediënten

4 eieren
1/8 blok santen
3 dl water of bouillon

Kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel laos
1/2 theelepel koenjit
1 theelepel asemwater gemaakt van een stukje asem ter grootte van een 1/2 walnoot.

Kook de eieren 3 1/2 minuut; ze mogen niet te hard worden. Pel ze voorzichtig. Wrijf uien, knoflook, sambal, gemberpoeder, koenjit en laos met zout en asemwater tot een papje. Breng de bouillon aan de kook met het blokje santen. Voeg er de gewreven kruiden aan toe en de gepelde eieren en laat dit alles nog enkele minuten stoven.


326-goelai-van-gekookt-ei-ingredienten

Ik heb geen sambal oelek meer, dus ik voeg een peper toe aan mijn kruidenmix. Sambal Oelek maak je makkelijk zelf, zie hier hoe dat moet.

Beb gebruikt een blokje santen (kokoscreme), maar je kan ook prima wat kokosmelk gebruiken.

Asem is tamarinde. Ik koop al gefilterde tamarinde in een potje bij de toko.

326-goelai-van-gekookt-ei-blender

In de video wrijft mijn dochter Loulou de kruiden samen in de cobek, maar een blender werkt voor dit recept ook goed. Ik doe de kruiden, uien, knoflook en asem in een kan en zet de staafmixer er heel even op. Ik laat het extra zout dat Beb noemt weg. Mijn bouillon is zout genoeg.

326-goelai-van-gekookt-ei-kokosmelk

Ondertussen verwarm in de bouillon (ik gebruik een blokje) en voeg de kokosmelk toe. Mijn eitjes zijn al even kort gekookt (3,5 minuten).

326-goelai-van-gekookt-ei-bumbu

De boemboe kan erdoor nu de saus net pruttelt.

326-goelai-van-gekookt-ei-gember

Ik voeg ook een stukje verse gember toe. Dat vind ik lekker en dat kan dit gerecht goed hebben.

326-goelai-van-gekookt-ei-pan

De eitjes kunnen erin. Ik maak wat meer, want ik krijg eters straks ;-). Ik laat dit geheel nog een paar minuten door koken. Dan is je goelai telor al weer klaar! Selamat makan.

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Toon van Ulsen schreef:

    Wat een leuke site! Bravo. Ik heb onder leiding van de vernieuwde Beb Vuijk al heel wat geavonturierd, maar erg leuk om daar fris commentaar/aanvulling op te zien. Via mijn grootmoeder heb ik (al kun je dat nu niet meer aan mij zien) heel wat Javaanse genen, dus op naar de roots!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *