Gestoofd varkensvlees met Tomaat (Dajaks)

143 Gestoofd varkensvlees met TomaatLeuk altijd een gerecht van de Dajaks; de oorspronkelijke bewoners van Borneo. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor alle etnische minderheden uit het binnenland van Borneo. Ik ben nog nooit bij ze op bezoek geweest. Mijn man wel. Hij vertelt over hun prachtige ‘longhouses’ waar ze in wonen. Met onder de woonkamer de varkens. Etensresten worden onder het huis gegooid en verwoed opgegeten. Niet vreemd dus dat dit gerecht gemaakt wordt met varkensvlees.

Een echt eenpansgerecht met tomaat. Het water loopt me al in de mond. Ik ben gek op tomaten (en mijn dochter ook). Snel aan de slag.

Dit gerecht is genoeg voor 3 personen en klaar in 30 minuten.


Gestoofd varkensvlees met Tomaat (Dajaks) #143 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 148

Ingrediënten

1/2 kg varkensvlees (half vet)
3 grote tomaten
2 dl water

Kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
1 gesnipperd teentje knoflook
1 theelepel sambal oelek
2 eetlepels gesneden koetjai (bieslook)
sap van 1 grote citroen
zout
peper

Snijd het vlees in dobbelstenen en de tomaten in plakken. Meng het vlees, de bieslook, uien, knoflook, peper, zout en citroensap door elkaar en laat dit alles een uurtje intrekken. Breng het water aan de kook, voeg er het gekruide vlees aan toe en laat het zachtjes smoren tot het gaar is. Laat het laatste half uur de tomaten meekoken.


143 Gestoofd varkensvlees met Tomaat-ingredienten

Als iemand nog zegt dat Indisch eten maken moeilijk is, dan heeft ‘ie dit gerecht nog niet geprobeerd ;-). Het is een kwestie van lekker varkensvlees marineren en dan stoven met wat tomaten.

Ik koop meestal scharrel varkensvlees en dan het liefst schouderkarbonades omdat die mooi gelardeerd zijn.

143 Gestoofd varkensvlees met Tomaat-mix2

Ik gebruik rode uien omdat ‘ie wat zoeter zijn. Lekker bij varkensvlees. Ik meng alle ingredienten door het vlees. Beb vergeet in de bereiding de sambal te noemen. Maar die doe ik ook door de marinade. Ik laat alles even staan. Mooi ziet het eruit met de bieslook.

143 Gestoofd varkensvlees met tomaat-inpan

Na een uurtje breng ik het water aan de kook en laat ik het vlees erin glijden. Ik laat het zachtjes stoven, niet op hoog vuur. Varkensvlees hoeft niet lang. Na een minuut of 10 doe ik de tomaten erbij.

143 Gestoofd varkensvlees met Tomaat-tomaat

Als de tomaten zacht zijn geworden, na een minuut of 5, dan is je originele Dajaks gerecht klaar. Dit zou je zo kunnen maken op de camping op een pitje. Beb kookt haar vlees langer. Ik vind dat niet nodig.

We eten dit met witte rijst en een groentegerecht. Ik vind hier een atjar heel lekker bij.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *