433 Lalab van Komkommer 1

433-lalab-van-komkommer-I

Deze Lalab van Komkommer is bijna komisch in zijn simpelheid, maar de manier waarop Beb Vuyk beschrijft hoe komkommer gedoopt hoort te worden in de sambal is verrukkelijk.

Fingerfood tips van Beb Vuyk: hoe eet je komkommer sambal. Zo dus:


Lalab van Komkommer I uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 354.

Ingrediënten

1 komkommer
sambal oelek of sambal terasi

Schil een komkommer, snijd haar in de lengte doormidden en verwijder het zaad. Snijd iedere helft nogmaals in de lengte doormidden en verdeel daarna de lange repen in de breedte in stukken van +/- 4 à 6 cm. Het lekkerste is deze lalab van zeer jonge komkommers, die nog geen zaad hebben geschoten. Stapel de stukken komkommer op een schaaltje en serveer er apart de sambal bij. De lekkerste combinatie is die met sambal oelek of sambal terasi. Men legt een lepeltje sambal op de rand van het bord en haalt daar het uiteinde van de komkommer doorheen; bijt dat stukje af en haalt het restant opnieuw door de sambal.


Zaadjes verwijderen bij een komkommer, ik gebruik een theelepeltje.

Zaadjes verwijderen, ik gebruik een theelepeltje.

De sambal is logischerwijs een sterk onderdeel in dit recept. Ik ben dol op sambal terasi, dus koos ik voor die variant. Maar ik denk dat met sambal peteh het echt af is. Binnenkort maar ‘ns mijn eigen sambal peteh maken. Ik heb nog stinkboontjes in de vriezer… ;-). Hier alvast een sambal peteh recept.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *