Vlees in ketjapsaus (daging goreng ketjap)

Ik hou er wel van als een recept heel overzichtelijk klinkt: vlees in ketjapsaus. Wat kan daar nu mis aan zijn? 😉 Beb heeft een heel simpel ketjapgerecht in haar boek staan. Dit lamsvlees in ketjapsaus (daging goreng ketjap) gerecht is gemaakt van lamslapjes met in de boter opgebakken uitjes en knoflook. Overheerlijk.

Er worden maar een paar ingrediënten gebruikt voor de lamsvlees in ketjapsaus daarom is het belangrijk te gaan voor goede kwaliteit. Ik kies voor de mierzoete ketjap van ABC en prachtige stukjes lam van mijn Islamitische slager.

Dit gerecht is genoeg voor 3 personen en klaar in 45 minuten.


Vlees in Ketjapsaus (Daging goreng ketjap) #145 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 149.

Ingrediënten

1/2 kg lamslappen
1 eetlepel boter
1/4 L water

Kruiden

5 eetlepels gesnipperde uien
3 gesnipperde teentjes knoflook
2 eetlepels ketjap
sap van 1 citroen
zout

Wrijf uien en knoflook met zout tot een brij en fruit die in de boter op tot de uien geel zijn. Bak de in kleine stukjes gesneden lapjes vlees enige tijd mee, voeg er daarna het water bij, het citroensap en de ketjap en laat het geheel verder stoven tot het vlees gaar en mals is.


In plaats van een citroen kan je natuurlijk ook heel goed een limoentje gebruiken. Dat is net weer wat tropischer van smaak ;-).

Het is maar een beetje ui en knoflook, dus dat is zo fijn gewreven in mijn vijzel. Het vlees snij ik in blokjes.

Wat ik nou zo lekker vind aan dit recept, is dat het in boter wordt gemaakt. Boter geeft net weer een wat warmere smaak aan de uitjes en knoflook. Ook kleuren ze mooi! Ik bak de uitjes en knoflook aan in mijn gietijzeren pan. Alles suddert daar zo lekker in.

Het vlees kan er bij. Even goed doorscheppen tot ze wat verkleuren. Dan kan het water erbij.

Ik gebruik altijd warm water, nooit koud. Ik heb het idee dat het vlees daarvan taai wordt.

De ketjap kan er bij en het citroensap. Mijn vlees heeft zo een 25 minuten suddertijd nodig. De slager liet me dat weten en klopte precies. Het vlees wordt prachtig donker door de lekker ketjap. Ik strooi er nog wat gebakken uitjes overheen.

We eten deze daging goreng ketjap met een komkommersalade en witte rijst. Echt verrukkelijk en zo klaar!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Carin schreef:

    Hmmmmm, klinkt lekker. Kan het ook met ander vlees….ipv lam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *