Indische Barbecue Recepten

Het belooft echt tropisch te worden deze week; tijd voor lichte maaltijden, barbecue recepten en sausjes. Op deze pagina vind je mijn bbq-inspiratie.

Ik maak alle recepten uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk. Zij heeft fantastische gerechten die zich uitstekend lenen voor de BBQ. Ook haar variatie aan sauzen en salades zijn te gek voor bij buiten eten.

Pepesan

Met een paar simpele ingrediënten maak je al snel een feestelijke barbecue baganaal met deze barbecue recepten. Zoals stukken zalm op de BBQ ingepakt in bananenblad en zilverpapier.

Ik heb een boemboe gemaakt van ui, knoflook, kunjit en zout; een soort pepesan. Ik heb er takjes verse dille opgelegd en de stukken ingepakt in banananblad (te krijgen bij de Toko uit de vriezer). Het pakje heb ik daarna nog in zilverpapier gewikkeld, zodat ze op de barbecue kunnen en dan van binnen gaan stomen door het bananenblad.

Saté Lilit

Ook deze saté lilit is geweldig. Beb Vuyk noemt het saté prentoel. Heel ‘fancy’ met citroengras als satéstok. Ik gebruik graag half-om-half gehakt; dat is net wat sapperiger.

Saté Lilit

Saté

Natuurlijk mag de klassieker niet ontbreken een saté babi of kambing. Beb Vuyk heeft niet alleen een heerlijk recept in haar boek staan, maar heeft er ook een fijne zoet-zure ketjapsaus bijgemaakt. Wil je liever pindasaus, ga dan naar deze link.

Saté hoef je niet perse van vlees te maken trouwens. Vegetarische kipstukjes kunnen ook prima. Maar je kan ook champignons, tempe of tahoe marineren en aan een stokje rijgen.

Marineren

Marineren kan heel simpel. Beb Vuyk schrijft bij haar saté: ‘Snijd het breedste gedeelte van de vetrand weg. Snijd zowel vlees als losse vetrandjes in dobbelsteentjes van +/- 2 cm. Bestrooi de dobbelsteentjes met het mengsel van knoflooksap, citroensap, ketjap, peper en zout en laat ze hierin +/- 1 uur marineren‘.

Ik gebruik graag een extra zoete ketjap (zoals ketjap manis van ABC) voor marineren van vlees, zoals varkens-, geiten-, of kippenvlees.

Ik hou ervan om de marinade telkens een beetje aan te passen aan wat ik in huis heb. Zo doe ik ook regelmatig verse stukken gember door de marinade of Chinese 5-spices. Een kleine hoeveelheid goede kwaliteit Chinese sherry is bijvoorbeeld ook te gek door de mix. Het maakt het vlees zacht en geeft veel umami smaak. Wees vooral niet zuinig met knoflook in een marinade; dat geeft veel diepgang in de uiteindelijke smaak. Als je de uien grof laat in dan kan je ze tijdens het satéprikken er mooi tussen doen. Net als de stukken gember trouwens; ook die kunnen meegeprikt.

Ik marineer mijn vlees, in stukjes, het liefst de avond van te voren. Hou het goed gekoeld en roer af en toe door.

Barbecuen

Rijg niet te veel vlees aan een stokje. Drie of vier stukjes is echt zat. Zo kan je makkelijk het stokje vasthouden, gaart de saté beter en staat het nog eens erg mooi op je bord.

Zorg ervoor dat je kooltjes wit zijn van de hitte voordat je de saté op de barbecue legt. Het duurt altijd even voordat een BBQ goed genoeg is om op te bakken. Varkens-, geitenvlees en kip hoeft niet lang. Varkens- en geitenvlees heeft zo een 10 minuten nodig. Kip(filet) gaat nog wat sneller.

Ik verzamel het hele jaar door inspiratie op Pinterest. Voor mijn ‘BBQ-inspiratieboard’ ga naar deze link.

Sambal Matah uit Bali

Ik heb inmiddels al veel sauzen, salades en recepten voor op de BBQ gemaakt. Hieronder vind je alle recepten bij elkaar. Of ga direct naar de sauzen, salades of sambal recepten op deze site.

Wil je direct naar een onderdeel, ga dan naar onderstaande links.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *