Sajoer Toemis van Chinese Kool

Deze sajoer toemis van Chinese kool is zo lekker makkelijk en knapperig en zoetig. Ik hou van Chinese kool. Het is megaveelzijdig. Je kan allerlei roerbakgerechten ermee maken, maar ook kimchi bijvoorbeeld. Deze sajoer toemis is klaar in 20 minuten en genoeg voor 4 personen.


Sajoer Toemis van Sesawi (Chinese kool) #100 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 111.

Ingredienten

 • 1/2 kg sesawi
 • 3 eetlepels olie
 • 1/2 liter bouillon gemaakt van 1 bouillonblokje

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde ui
 • 1 gesnipperd teentje knoflook
 • 1 theelepel sambal terasi
 • 1 theelepel laos
 • 2 eetlepels ebi (gedroogde garnalen)
 1. Week de gedroogde garnalen minstens 1 uur.
 2. Laat ze uitlekken en stamp ze samen met de kruiden.
 3. Snijd de sesawi in grove stukken op de manier van andijvie.
 4. Was en laat ze uitlekken.
 5. Fruit de Chinese kool met een handvol tegelijk samen met de kruiden.
 6. Voeg er de bouillon aan toe en laat de sajoer nog 5 á 6 minuten stoven.

Ik snij mijn Chinese kool grof en was alles even goed. Ebi zijn gedroogde garnalen. Ik koop deze bij de toko, in een vacuum verpakking. Ik laat ze even wellen in wat water. Ik maak me er makkelijk vanaf vandaag en doe alle ingrediënten die bedoeld zijn voor de cobek in mijn keukenblender en snij alles fijn. Ik gebruik verse laos omdat ik dat nog in de vriezer heb.

Nu kan ik alles uitbakken in de pan. De ebi ruikt sterk en geeft meteen veel smaak.

Ik schep de kool er doorheen en laat het nog een minuut bakken. Dan blus ik af met de 1/2 liter bouillon gemaakt van een bouillonblokje.

Dit geheel kan nu nog even stoven, zo een 5 minuten. Niet te lang, want anders wordt de kool de slap. Deze sajoer toemis van chinese kool is behoorlijk sterk van smaak door de ebi. Je kan deze niet zo maar met een ander gerecht combineren. Lekker is deze sajoer met een omelet of ander ei-gerecht! Selamat makan.

Dit vind je misschien ook leuk...