Es Tjendol of Dawet


Tjendol Dawet in cocktail glas met kokosmelk en gula djawa siroop
Tjendol is mijn favoriete Indische toetje. Of is het eigenlijk een drankje? In Indonesië heb ik het vaak op straat gegeten. Eigenlijk overal in Azië zie je variaties van dit drankje. In Birma en Thailand bijvoorbeeld gaat er wit brood doorheen. Gek, maar ook weer lekker.

Eigenlijk moet je voor het hele drankje Es Dawet zeggen. Dawet is de mix van tjendol (de groene sliertjes) met kokosmelk en Javaanse suiker.

In deze video maak ik dawet van mungbonen en rijstmeel. Er bestaan veel varianten. Lees door voor de verschillende opties en smaken.

Nanka, lychees en bonen

De groene sliertjes geven het toetje iets om in te bijten. Je kan een tjendol zo puur laten, of er nog meer door doen, alsof het een soort bowl is.

Ik ken tjendol dawet met bonen erdoor; rode, witte of zwarte. Of met nanka (jack fruit) of lychees. Met jonge klapper (jong, sappig, vers vruchtvlees van een kokosnoot) is ook overheerlijk.

Ik kan een tjendol elk moment van de dag drinken. Op warme dagen is het extra fijn; goed gekoeld met extra veel ijs. Of gewoon als toetje na een pittige maaltijd. 

Glutenvrije meel

Tjendol kan gemaakt worden van rijst-, mungboon- en/of tapiocameel. In allerlei verschillende combinaties en verhoudingen. Glutenvrij dus.

Je kan het serveren met geschaafd ijs of zoals ik nu doe, gewoon met blokjes ijs in een cocktailglas.

Groene sliertjes

Mijn zus komt aan met een echte tjendolzeef uit Indonesië. Wat een goeie vondst.

Ingrediënten Tjendol Dawet: Hunkwee meel, pandanblad, kokosmelk, gula djawa en pandanextract

Je kan ook een schuimspaan of vergiet gebruiken om je sliertjes doorheen te duwen.

Tjendol wordt door een schuimspaan geduwd zodat 'ie wormpjes vormt.

Ook met een dikke plasticzak (ziplock bijvoorbeeld) waar je onderin een klein gaatje knipt, kan je prima tjendol maken. Het vergt wel wat meer geduld. 😉

Tjendol in spuitzak om de vermicelli te maken

Drie varianten

Iedereen bij ons in de familie heeft zo zijn eigen voorkeur qua tjendol smaak en mondgevoel. Kritisch deze! Maar dat moet ook.

Dit zijn de 3 varianten die ik alle drie lekker vind, gebaseerd op Indonesische, Maleisische en Singaporese tjendol dawet. Keuze te over ;-).

Tjendol met drie soorten meel: hun kwee-, rijst- en tapiocameel

Ik maak de tjendol niet zo zoet. Ik doe een halve eetlepel suiker door mijn beslagje. Omdat in de tjendol dawet nog palmsuiker gaat, vind ik hele zoete tjendol wat veel. Hou je daar nou wel van, dan kan je natuurlijk het suiker door het beslag verdubbelen of verdriedubbelen (1 of 1,5 eetlepels).

De volgende 3 recepten zijn per stuk genoeg voor ongeveer 6 cocktailglazen of 4 porties in dessertschaaltjes. Klaar in 30 minuten.


Tjendol van alleen hun kwee meel

Tjendol met Hun Kwee meel (mungboonmeel)

Deze versie is de meest simpele met één soort meel. Het zorgt voor een transparante, stevige tjendol met een licht zoetige vanillesmaak (dat vind ik de natuurlijke smaak van mungbonen).

Ingrediënten

 • 75 gram Hun Kwee meel
 • 225 ml water
 • pandanextract (een klein groen flesje van 90 cent bij de toko)
 • 1/2 eetlepel suiker
 • 1/2 theelepel zout

Tjendol van mung boon meel (hun kwee) en rijstmeel

Tjendol met rijstmeel en Hun Kwee meel (mungboonmeel)

Dit recept zorgt voor een ondoorzichtige, wat zijdeachtige tjendol. Het smaakt (logischerwijs) iets meer naar rijstmeel. Ik vind ‘m meer smaak hebben dan de versie met alleen mungboonmeel. Deze tjendol is minder stevig dan het vorige recept. Ik ken deze versie uit Maleisië. Daar vond ik de tjendol wat ‘meliger’.

Deze tjendol duw je makkelijker door de zeef dan de andere twee versies.

Ingrediënten

 • 25 gram Hun Kwee meel
 • 50 gram rijstmeel
 • 225 ml water
 • pandanextract (toko)
 • 1/2 eetlepel suiker
 • 1/2 theelepel zout

Tjendol van hun kwee-, tapioca- en rijstmeel

Tjendol met Hun Kwee (mungboonmeel), tapioca- en rijstmeel

Deze versie met drie soorten meel, maakt een stevige tjendol, maar minder stevig dan de tjendol van alleen hun kwee meel. Deze tjendol wordt mooi glimmend en wat doorzichtig. Ik vind deze erg lekker smaken. Duidelijk voller van smaak dan de andere twee tjendols.

Ingrediënten

 • 35 gram Hun Kwee meel
 • 5 gram tapioca (1 eetlepel)
 • 30 gram rijstmeel
 • 250 ml water
 • pandanextract (toko)
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 eetlepel suiker

Benodigdheden

 • ijswater
 • een pan
 • pandanzeef of schuimspaan

Voor de eindmix in het glas

 • pak kokosmelk
 • 2/3 schijfjes gula jawa (Javaanse suiker)
 • eventueel pandanbladeren (uit de vriezer bij de toko)
  ijsblokjes

Bereiding

Kokosmelk
Verwarm je kokosmelk op een laag vuur. De kokosmelk moet niet dik zijn (geen kokoscrème). Verdun het tot de dikte van melk met water als nodig. Doe eventueel een pandanblad erbij. Ik koop die bij de toko uit de vriezer. Laat het even doorwarmen, niet koken. Je kan ook de kokosmelk koud laten en geen pandanblad gebruiken. 

Gula Jawa (Javaanse suiker)
Smelt ondertussen ook de gula jawa met een beetje water (twee eetlepels), tot je een dunne stroop krijgt. Het wordt dikker als het afkoelt.

Ijswater
Zet een pan met ijskoud water klaar. Veel ijsblokjes erin zodat ze even kunnen smelten en het water ijskoud maken. Nu kan je aan je tjendol beginnen.

Ijswater om tjendolsliertjes te maken

Tjendol
Meng het zout en suiker met het meel. Zout doet veel voor de tjendol. Ook al is het maar een beetje.

Meng een scheut pandanextract door het water. Het mag mooi groen worden. Roer het groene water door de meel in een pan op een zacht vuur.

Water voor tjendol groen door pandanextract

Blijf roeren totdat het water begint te verdampen en de meelsubstantie behoorlijk dik is. Als het gaat glanzen en heel langzaam van de lepel afglijdt, is het klaar.

Tjendolbeslag

Zet de pandanzeef op de pan met ijswater en giet het beslag in de zeef, nog warm. Laat het niet afkoelen.

Tjendolbeslag door de zeefDruk met een lepel of spatel de groene substantie door de gaatjes.

Door het ijskoude water stollen de sliertjes meteen en houden ze hun vorm. Zorg dat je al je deeg in de zeef giet, zo worden je sliertjes zo lang mogelijk.

Door het tjendolbeslag door een zeef te duwen worden de pandansliertjes gevormd

Als alles in het water is gekoeld, giet het af en  bewaar de tjendol in de koelkast als je het de volgende dag wilt gebruiken.

Tjendol vermicelli in ijswater

Opdienen
Ik gebruik een cocktailglas. Zo kan je toetje een aperitief zijn, of chique tussendoortje. Hou de volgorde van opdienen aan, dan krijg je mooie laagjes. Schep als eerste je groene rijstsliertjes met wat van het water in je glas.

Tjendol dawet opbouwen in cocktailglas

Doe de kokosmelk erbij. Dan rustig de gesmolten en afgekoelde gula jawa stroop in het midden van het glas gieten, zodat op de bodem een mooie laag suikerstroop ligt.

Als je het eet, roer je alles door elkaar. Serveer het met een lepel om de tjendol makkelijk uit het glas te vissen.

Tjendol met gula djawa (Javaanse suiker)Daar is ‘ie dan: een tjendol dawet ;-).

Tjendol Dawet in cocktailglas met ijsblokjes

Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 


 • Meer zoete Indonesische recepten nodig? Bekijk deze link.
 • Alle zoete recepten zien die ik gemaakt heb op mijn videokanaal? Kijk hieronder naar de hele playlist.


Dit vind je misschien ook leuk...

11 reacties

 1. Hillie de Roos schreef:

  Ik ben erg blij met het Thendol recept en ga het zeker uitproberen. Verrassing voor mijn schoonzus/moeder die dit erg lekker vinden. Zijn van Molukse afkomst dus weten wel wat lekker is. Moeder maakte het vroeger maar ze wordt oud dus het geheugen laat ze in de steek.

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Wat fijn dat je er blij mee bent. Het is een heel makkelijk recept. Dank voor je lieve bericht. Daar word ik heel blij van 😉 Liefs! Pauline

 2. Robin schreef:

  Super, dit is wat ik dus mis in het boek van Bep Vuyk. Goede aanvulling Pauline!

  Wel heb ik een vraag; waar kan je de pandanzeef kopen? Ik heb deze nog nooit in een toko gezien; ik en heel wat toko’s van binnen en buiten.

  Misschien ook lekker: Guo tie – panklevers – . Is een soort van tussendoor hapje, snel, lekker en makkelijk. Lijkt op pastei / bakpau mix, maar dan in de pan; gebakken en dan gestoomd. Mmm….en goed in te vriezen!

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Ik heb m gekregen van mn zus die het van Indonesier had gehad. Ik heb m ook gezien bij onze Toko Nina in HaarleM! 😉

 3. Von schreef:

  Wauw. Eindelijk een mooi duidelijk recept. Djw.

 4. Inge van Duivenbode schreef:

  Hoi Hoi

  Er staat een pak COCOSMELK. Maar welke maat pak ?

 5. sereen schreef:

  hi, ik zag dat er in de tekst staat dat er een andere benaming is voor cendol, dawet.dawet is een surinaams/javaanse variant van een soortgelijk drankje. dawet is een heel ander drankje dat andere ingredienten heeft, maizena en rozenstroop. allebei heel lekker hoor! en je recepten zijn top.

 6. Debby schreef:

  Moet je de kokosmelk beetje opkomen
  ( warm maken) voor een betere en vollere smaak?

 7. Francisca schreef:

  Leuke filmpjes maak jij toch Pauline ;-), love it. Tip voor de kokosmelk, doe er een snufje zout bij en kook het even op met een pandanblad en laat het daarna afkoelen voordat je het bij je Tjendol doet. Erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *