Omelet van Tahoe (Wonosobo)

Dit is een heerlijk vegetarisch recept uit midden Java (Wonosobo). Deze omelet van tahoe heeft simpele ingrediënten, maar als zo vaak bij Beb Vuyk’s recepten, dat betekent niet dat het recept simpel van smaak is. De zoet-zure saus die er op het laatst overheen gaat is werkelijk verrukkelijk; dat bepaalt de smaak van het hele gerecht. Ik gebruik dan ook superzoete ketjap (kecap manis) van ABC.

Dit gerecht is genoeg voor 2 personen en is klaar in 30 minuten. Ik maak dit recept met 300 gram tahoe en 4 eitjes. De rest van de ingrediënten verdubbel ik ook.


Omelet van tahoe (Wonosobo) #345 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 287.

Ingrediënten

 • 1/2 blok tahoe
 • 2 eieren
 • 4 eetlepels olie
 • 1 preitje
 • sap van 1 citroen

kruiden

 • sap van 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel sambal oelek
 • 3 eetlepels ketjap
 • 1/2 theelepel vetsin
 • peper
 • zout
 1. Verkruimel de tahoe; vermeng haar met de uiterst fijngehakte prei, peper, zout, vetsin en de losgeklopte eieren.
 2. Bak hier in een koekepan met dikke bodem een omelet van.
 3. Draai haar om op een deksel, laat haar met de ongebakken zijde naar onder weer in de pan glijden en bak haar zachtjes lichtbruin en gaar.
 4. Meng de ketjap door de sambal, voeg er het citroensap aan toe en giet de saus over de omelet.

Dit omeletje krijgt een soort wolkensmaak door de fijngekruimelde tahoe die er door moet. Tahoe kan je in verschillende soorten en maten krijgen. Als Beb schrijft ‘een 1/2 blok’ dan weet je eigenlijk niet hoeveel.

Ik ga voor 300 gram Japanse tahoe (gekocht bij de toko). Deze Japanse soort is stevig en speciaal voor wokken, staat op de verpakking. Er bestaat ook superzachte tahoe. Omdat de tahoe onderdeel wordt van de omelet maakt het soort tahoe niet echt uit; je verkruimelt het immers. Wel leuk is het om de verschillende soorten uit te proberen.

Voor de verhouding verdubbel ik de andere ingrediënten trouwens. Ik ga daarom ook voor 4 eieren en ik doe er een halve theelepel zout en peper bij.

Je maakt het omeletbeslag en apart de saus van ketjap. Ik zie dat Beb vergeten is om de knoflook een plek te geven in de bereiding. Ik doe de uitgeperste knoflook door het omeletbeslag. Ik vervang trouwens de prei met lenteuitjes omdat ik die nog in huis heb.

Vetsin

Beb voegt vetsin toe aan dit gerecht. Vetsin is net als zout een smaakversterker. Vetsin heeft een slecht imago. Het zou niet goed zijn voor je hart en je zou er hoofdpijn van krijgen, maar dat is niet waar. Dit verhaal is een goed voorbeeld van een ‘broodje aap’ of (meer van deze tijd) ‘nepnieuws’. Wist je dat vetsin voorkomt in moedermelk? Ik heb er een stukkie over geschreven, bekijk deze hier.

Toch gebruik ik in dit gerecht geen vetsin omdat ik het niet in huis heb. Mijn ketjap is zout genoeg. Ik kan niet zeggen dat ik het mis.

Mijn pan staat op laag vuur met twee eetlepels rijstolie er in. Omelet moet rustig bakken, neem daar de tijd voor.

Ondertussen maak ik even sambal oelek. Dat is een basissambal die je zo hebt fijngewreven in de cobek. Ik snij mijn peper fijn en voeg er een klein beetje (snufje) zout bij zodat de sappen goed loskomen. Meer sambalrecepten zien? Bekijk dan hier de sambalgerechten.

In de vijzel giet ik nu de overheerlijke zoete ketjap en de sap van 1 grote citroen. Ik gebruik dus wat meer hoeveelheden dan in Beb’s recept. Ik ga voor zeker 4 eetlepels zoete ketjap.

Ik ruik dat mijn omelet aan een kant gaar word. Ook zie ik dat het randje wat donker kleurt. De omelet kan omgedraaid. Dit is nog zo makkelijk niet. Beb beschrijft dat je eerst de omelet op een deksel moet laten glijden, alvorens deze omgekeerd in de pan terug te leggen.

Mijn omelet is best glibberig, dus ik durf het niet direct op een gladde deksel te laten glijden. Ik gebruik een bord om de omelet eerst in te deponeren, voordat ik ‘m op een deksel laat glijden en in de pan omgekeerd neer laat komen. Het lukte bijna, maar omdat ik er een foto van probeerde te maken, klapt een deel dubbel. Jammer, maar ach, hij smaakt vast goed.

De omelet bak ik nog een minuut of 5 en dan is ‘ie gaar. Ik laat het geheel op een bord glijden en giet de overheerlijke zoet-zure saus erover! Deze omelet van tahoe is een fantastisch vegetarisch gerecht dat zo klaar is. De ketjapsaus brengt het hele gerecht samen. We eten het simpel met witte rijst en een komkommersalade.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *