Kookboeken Top 10

Nog opzoek naar kookinspiratie? Voor het eenmalige magazine Pinda* mocht ik mijn kookboeken top 10 samenstellen. Twee andere foodies deden dat ook: Vanja van der Leeden en Marc Tierolf.

Helaas vielen de pagina’s af voor de printversie, maar in de digitale versie staan we nog te shinen :-).

Wil je het magazine nog bestellen, dan kan dat. Er zijn er nog een paar over. Ga naar deze link.

Pisang Susu’s Kookboeken Top 10

Voor mensen die geen zin hebben om de digitale versie te downloaden. Hier is mijn kookboeken top 10. Ik ben benieuwd naar jouw top 10! Laat het me weten, onderaan deze post.

1) Groot Indonesisch Kookboek (1973), Beb Vuyk 1973
Op dit blog maak en fotografeer ik alle recepten uit het Groot Indonesisch kookboek (1973) van Beb Vuyk. Dit boek bevat 578 recepten. Beb heeft een grote variatie in haar boek staan. Vooral het sambal- en saladehoofdstuk vind ik geweldig. Beb Vuyk’s Sambal Boet (waarschijnlijk de lievelingssambal van Boet, haar man) maak ik heel vaak. Deze wat complexe sambal zit vol kermirienoten, trassi, knoflook, laos, kencur, ketumbar, gula Jawa en tamarinde. Je smaakpapillen verdienen het! Bestellen? Hier kan het.


2) Oma Keasberry’s Indische Keukengeheimen – Keasberry 1989
Voor velen ook een Indische kookbijbel net als Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek. Oma Keasberry pakt recepten net wat anders aan. Het boek laat je veel zelf invullen, zoals bijvoorbeeld de kooktijd van een roti kukus (’tot gaar’). Maar haar recepten hebben een heerlijke eigen stempel, zoals de sajur lodeh met bamboe scheuten, tempé en schijfjes laos. Ik raadpleeg haar boek regelmatig als ik een nieuw recept uitprobeer zodat ik kan vergelijken met andere boeken of Indonesische recepten van nu. Bestellen? Klik hier.


3) Mixtie – Albert Kokosky Deforchaux 2017
Mixtie is een boek over eten, dansen, humor, familie, vrienden en Indo’s, vertelt door de eigenzinnige chef Albert die een succesvol ‘klein eettentje’ runt in Rotterdam: Ap Halen. Mixtie staat vol met Albert’s lekkerste recepten. Zo staat in het hoofdstuk: ’telorgang’ (Albert houdt van hilarische woordspellingen) zijn sambal goreng telor recept met taotjo en petehbonen. Dat klinkt als een super combinatie. Bestellen? Hier kan het.


4) Aan Tafel met Yvonne Keuls – Yvonne Keuls 2000
Schrijfster Yvonne Keuls start in haar receptenboek bij het gekoesterde schriftje van haar moeder vol met Indische recepten. Maar dan neemt Keuls je mee op haar fietsvakantie in Frankrijk, op een zeiltocht langs Turkije, naar culinaire hoogtepunten in Zuid-Afrika (zoals krokodil) en naar het huidige Indonesië. Het boek is een prachtige verzameling van recepten die symbool staan, vind ik, van wat wij Indo’s zijn: Euro-Aziaten met een groot hart voor eten. Bestellen? Hier kan het.


5) Oranje Soep van Witte Wolk – (2008)  Pay-Uun Hiu
Pay-Uun Hiu, eindredacteur van de ‘Volkskeuken’ uit de Volkskrant, neemt je mee op een reisverslag door Indonesië en China en vertelt haar Chinese familieverhaal via bijzondere recepten. Zo staat er bijvoorbeeld een fantastische vegetarische bapao in of een ‘Dikke Jongetjes Tofu’ met Shaoxing-rijstwijn. Bestellen? Hier kan het.


6) Semarak Kue -Kue Tradisional -Hiang Marahimin 1988
Een klein kookboekje uit Maleisië van een meelmerk, maar ontzettend belangrijk voor mij. Mijn Indische tante uit Nieuw Zeeland (zus van mijn vader) stuurde dit aan mij op vlak voor haar dood. ‘Voor Pauline van tante Lily’. Ze vond het fantastisch dat ik me zo toeleg op Indisch eten koken. Dit ogenschijnlijk simpele boekje staat vol kleurrijke foto’s van Indische zoete snacks met een stap voor stap uitleg. Ik ben vooral dol op de manieren van presenteren, zoals in bananen- of pandanblad. Ik maakte al de ‘kembang goyang’ en kijk uit naar de ‘bubur bongkol’. Dit boekje is niet te koop, helaas.


7) De Echte Chinese Keuken – (1982) Deh-Ta Hsiung
Dit is een echt basisboek waarin uitgebreid in wordt gegaan op recepten en kooktechnieken uit alle delen van China. Pay-Uun Hiu beveelt dit boek aan, dus ik moest deze direct hebben. ‘De Echte Chinese Keuken’ doet zijn naam eer aan want er komen de meest bijzondere gerechten uit Peking, Shanghai, Sichuan en Canton komen aan bod. Omdat de Indonesische keuken enorm beïnvloed is door de Chinese vind ik dit echt een onmisbaar naslagwerk. Zo komen er bijvoorbeeld krabvleesgerechten in voor geserveerd in de schaal van de krab zelf; een gerecht waar mijn Indo vader het vroeger altijd over had. Dit boek kan ik niet bij bol.com vinden.


8) Groot Chinees Kookboek – Gloria Bley Miller (bewerking Beb Vuyk)
Gloria Bley Miller leerde in San Francisco van Chinezen koken. Ze was verrukt van deze keuken en beschrijft maar liefs 558 recepten. Het hoofdstuk ‘Eend’ gebruik ik graag, want wij zijn dol op eend. Ook haar zoete theeën met sinaasappel of grapefruit met gestoomde pruimencakejes zijn bijzonder. Beb Vuyk heeft het boek bewerkt en het voorwoord geschreven. Bestellen? Hier kan het.


9) Eenvoudige en berekende recepten (1901) van Martine Wittop Koning.
Deze voedingsdeskundige en lerares maakte recepten die zuinig, eenvoudig maar gezond waren. Dit boekje staat onder andere vol met typische Hollandse puddingen en soepen. Zo staat er een recept in van ‘watergruel’; een toetje van havermout, krenten en pruimen waar ik vroeger dol op was, maar ook een eenvoudige koffiepudding of sinaasappelvla. Het perfecte boekje voor al mijn Hollandse eetbehoeften. Niet meer te krijgen is dit boekje.


10) Amsterdamse Huishoudschool Kookboek – GJ Wannée (1910)
Dit was het kookboek waar mijn moeder uit leerde toen ze op de huishoudschool zat. Ik ben altijd dol op allerlei klassiek Hollandse recepten maar het meest interessant vind ik het hoofdstuk over de Rijsttafel. Uitgebreid wordt er ingegaan op bijzondere kruiden en benodigdheden. Ook zijn de rijsttafelrecepten niet de eerste de beste, zoals ‘sambal ati’ waarin levertjes en maagjes van kippen wordt gestoofd met veel pepers, santen en jeruk purut. Bestellen? Hier kan het.


Inspiratie

Ik ben heel benieuwd waar jij je inspiratie vandaan haalt? Wat is jouw kookbijbel? Vertel het me in de comment box hieronder!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Wim schreef:

  Goedemorgen Pauline,
  Je hebt daar een mooie verzameling met kookboeken, ik heb er zelf ook een paar, al kom ik niet tot tien met de boeken uit de indische keuken.
  Ook de ranking vind ik moeilijk, zo was mijn eerste kookboek een verzameling kopieën van het boek “85 recepten uit de indische en chinese keuken” van O. Fürrer inclusief aantekeningen van een molukse collega. Die is mij heel dierbaar.
  Desalniettemin :
  1- De 85 recepten van O. Fürrer ( inmiddels heb ik ook het originele boek)
  2- Groot indonesisch kookboek van Beb Vuyk
  3- De complete indonesische keuken van Lonny
  4- Eet een beetje heet van Beb Vuyk
  5- De chinese familiekeuken van Ken Hom

  Met vriendelijke groet

  Wim
  6- Sayour, Rujak en Lalap van Wim van Beek

 2. Anke Abrahamsz schreef:

  Katy Abrahamsz mijn moeder was een topkok en haar rijsttafel was beroemd m.n. haar met liefde bereide rendang. Naast haar eigen recepten gebruikte ze ook het kookboekje “Rijsttafelen van Lia Warani”
  Gebruik dit boekje ook regelmatig. Simpele maar geweldige recepten.
  Staat met stip op 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *