Javaanse Omelet met Santen en Kentjoer

Een omelet is een perfect bijgerecht vind ik. Door deze Javaanse omelet van Beb Vuyk gaat trassi en daarmee is het niet meer vegetarisch. Trassi is gefermenteerde garnalanpasta en kan je , als je dit gerecht vegetarische wilt houden, weglaten.

Toch vind ik juist dat trassi veel doet voor dit omeletje net als dat mespuntje kentjoer (een van mijn favoriete kruiden).

Als ik een gewone omelet maak dan doe ik er altijd een scheutje melk door. In deze Javaanse omelet gaat in plaats van melk, gesnipperde santen (kokoscème). Dat geeft een romige en luchtige smaak.

Dit recept is genoeg voor 3 personen als bijgerecht en klaar in 30 minuten.


Javaanse omelet #334 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 278.

Ingrediënten

  • 4 kippeëieren
  • 4 eetlepels koud water
  • 2 eetlepels olie

kruiden

  • 2 eetlepels gesnipperde uien
  • sap van 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel sambal terasi
  • 1/2 eetlepel snippers santen
  • mespuntje kentjoer
  • peper
  • zout

Wrijf de kruiden samen met de santen. Voeg er water aan toe. Klop de eieren met dit mengsel losjes op en bak er in de olie een omelet van. Rol haar op en bak haar aan beide kanten nog even door. Doe haar op en snijd haar in schuine strepen van 2 à 3 cm breedte.


Mijn sambal trassi is op. Maar die heb je zo gemaakt of je mengt een peper, een theelepel trassi en halve theelepel zout door de kruidenmix en je hebt hetzelfde effect ;-).

Volgens het recept moet ik de kruiden en de santen samenwrijven. Ik gebruik daar een staafmixer voor, want dan wordt de kruidenmix mooi glad.

Als de kruiden goed fijn zijn doe ik de eitjes erbij en ‘kluts’ nog even met de mixer.

Dit mooie gladde beslag giet ik in mijn pan met een beetje olie op de bodem. Ik laat het omeletje heel rustig gaat worden op een super laag vuurtje. Als ‘ie stevig genoeg is rol ik ‘m op en laat nog even doorgaren in de pan.

Dan in mooie repen snijden en serveren met groente en rijst en bijvoorbeeld een hete sambal. Heerlijk!

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *