Goerami-schotel (van Baars met zoet-zure Saus)

Goeramischotel van zeebaars met gembersausDit recept lijkt me zo lekker. Knapperig vis overgoten met een zoet-zure gembersaus. De vis wordt krokant gebakken met wat meel. Ik kies voor een zeebaars. Aan de slag.

Hoeveel mensen mee kunnen genieten van dit gerecht is afhankelijk van de grootte van je vis. Ik maak ‘m als bijgerecht voor 6 mensen. Klaar in 30 minuten.


Goerami-schotel van Baars met zoet-zure Saus #216 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 201.

Ingrediënten

1 grote baars
2 eetlepels tarwebloem
olie
peper
zout

Bak de vis op dezelfde manier als in het vorige recept is beschreven. Bedek haar met een zoet-zure gembersaus (zie Hoofdstuk Sauzen).

In recept 215 ‘Goerami-schotel met groentesaus’ staat:

Goerami is een Chinese karpersoort, die ook in Indonesië in zoet-watervijvers wordt gekweekt. Ze kan hier vervangen worden door baars of karper.

De vis wordt in haar geheel gebruikt, met kop en vinnen eraan. Maak haar goed schoon en spoel haar enige tijd uit onder de koude kraan. Kerf haar op enkele plaatsen aan beide zijden in en zout en peper haar. Laat het zout enige tijd in-trekken en droog haar daarna met keukenpapier zeer goed af. Haal haar door de bloem. Maak olie heet in een pan die zo groot is, dat de vis in de volle lengte erin past. Schud de bloem goed van de vis af en bak haar aan beide zijden goudbruin. Laat haar uitlekken op papier.

Kerf haar op enkele plaatsen aan beide zijden in en zout en peper haar. Laat het zout enige tijd in-trekken en droog haar daarna met keukenpapier zeer goed af. Haal haar door de bloem. Maak olie heet in een pan die zo groot is, dat de vis in de volle lengte erin past. Schud de bloem goed van de vis af en bak haar aan beide zijden goudbruin. Laat haar uitlekken op papier.

Haal haar door de bloem. Maak olie heet in een pan die zo groot is, dat de vis in de volle lengte erin past. Schud de bloem goed van de vis af en bak haar aan beide zijden goudbruin. Laat haar uitlekken op papier.

Laat haar uitlekken op papier.


Goerami schotel. Zeebaars gekerfd en klaar om te bakken

Zeebaars vind ik een heel lekkere vis. Een karper kan ook, maar heeft best wat graatjes. Zeebaars is een stevige vis met veel smaak.

Ik kerf de vis in zoals Beb beschrijft en bestrooi haar met peper en zout. Je zou denken dat de vis er droog van wordt (het zout trekt het vocht eruit) maar dat gebeurt niet. Ik laat de kruiden ongeveer 10 minuten intrekken.

Even afdeppen met wat keukenpapier en dan bestrooien met meel.

Ik zorg dat mijn pan een laagje olie heeft en dat de vis er in z’n geheel in gebakken kan worden. Dan draai ik ‘m om en bak de andere kant. In totaal bak ik de vis 10 minuten. De baktijd is afhankelijk van de dikte en grootte. Door het ingekerfde gedeelten kan je makkelijk zien of de vis gaar is.

Gebakken zeebaars voor GoeramischotelZo de vis heeft even uitgelekt op wat papier. Ik kies een nette schaap waarin ze geserveerd kan worden. Mijn zeebaars is klaar om overgoten te worden met de saus.

Beb zegt in het recept ‘zoet-zure gembersaus’ zie hoofdstuk sauzen, maar daar staan meerdere gembersauzen. Ik ga voor zoet-zure gembersaus 1 op pagina 285.

Zeebaars op schotel met gembersaus

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *