Sambal Goreng van Ei

Van dit gerecht word ik blij. Het is namelijk simpel om te maken, best snel klaar en een overheerlijke vervanging van vlees. Ik ben gek op vlees, maar minder vlees eten is zoveel beter voor het klimaat. Met Indisch eten is dat helemaal niet moeilijk.

Meestal maak ik een paar gerechten die ik combineer. Bijvoorbeeld een vleesgerecht, een groente- en tempehschotel en een fris zuur, zoals atjar. Door de combinatie heb je maar een beetje vlees nodig voor veel mensen.

Sambal goreng betekent niets minder dan ‘gebakken in sambal’. Je kan van alles bakken in sambal; vlees, vis, soja, ei of groenten. Hier vindt je alle ‘sambal gorengs‘ die ik tot nu toe gemaakt heb.

Dit gerecht is genoeg voor 6 personen en is klaar in 40 minuten.


Sambal Goreng van ei #58 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 82.

Ingrediënten

6 kippe- of eende-eieren
3 eetlepels gesneden ui
1 teentje gesneden knoflook
1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
1 theelepel laos
1 theelepel Javaanse suiker
1 spriet sereh
1 salamblaadje
1 theelepel tomatenpuree
1/8 blok santen
2 eetlepels olie
zout

Kook de kippe-eieren 10 en de eende-eieren 15 minuten. Spoel ze af met koud water en pel ze. Wrijf uien, knoflook, sambal, laos, tomatenpuree, suiker en zout tesamen tot een brij.

Bak ze op in de olie. Doe er na een minuut of vijf het blokje santen bij, de sereh, de salam en 1 dl water.

Voeg er daarna de eieren in hun geheel aan toe en laat ze nog ongeveer 10 minuten stoven tot de olie uit de santen boven komt drijven.

Verwijder de sereh en het salamblaadje. Halveer de eieren, rangschik ze op een schaaltje en giet de saus er overheen. 


Mijn kippeneieren staan te koken, dus die heb ik niet op de foto gezet. Vandaag gebruik ik kippeneieren. Eendeneieren kan ik krijgen bij mijn toko. In Azië worden eendeneieren volop verkocht. In Nederland is het niet zo bekend. Ik ben dol op deze eieren. Ze smaken bijna hetzelfde als kippeneiren, maar zijn wat groter en steviger.

Sambal trassi maak ik zelf, maar als ‘ie op is -zoals vandaag- doe ik gewoon een halve peper met een theelepel trassi fijn wrijven. Trassi is gefermenteerde garnalenpasta te krijgen bij de supermarkt of toko.

Tomatenpuree uit blik vind ik vaak te zuur. Daarom gebruik ik een goede kwaliteit tomaat. De boemboe (kruidenmix) wordt er wat dunner van, maar dat is niet erg, want het moet toch inkoken.

Santen is kokoscreme en wordt verkocht in blokken bij de supermarkt of toko.

Salam is een soort Aziatische laurier. Ik koop het vers of gedroogd bij de toko.

Laos is een wortel. Dat kan je gedroogd of als wortel krijgen bij supermarkt en toko. Ik gebruik verse dit keer, ongeveer 2 centimeter. Omdat ik met de staafmixer de boemboe ga maken, wordt ‘ie mooi fijn.

Sereh is citroengras. Te krijgen bij supermarkt, toko of groentenboer.

Ik doe uien, knoflook, sambal, laos, tomatenpuree, suiker en zout samen in een plastic kan. Hier zet ik de staafmixer op.

Je kan de vijzel gebruiken, maar met de staafmixer of blender wordt de boemboe lekker glad en is makkelijker tot saus te maken.

Nu even goed opbakken in de pan met een eetlepel olie. Het meeste vocht verdampt en als de uitjes lichtgeel kleuren, kan de rest erbij.

Nu de boemboe mooi drooggebakken is, voeg ik eerst 1 dl water toe.

Dan kunnen de citroengras (sereh), de salamblaadjes en de santen erbij. Even doorroeren.

De gekookte eitjes kunnen er nu in hun geheel in.

Zachtjes laat ik dit geheel pruttelen. Langzaam dikt de saus in.

Ik wacht tot de saus mooi dik is en lekker plakkerig. Dan haal ik de eitjes eruit en snij de in de lengte.

Ik laat de sereh en de blaadjes juist in de saus zitten omdat dat mooi staat en ze nog steeds smaak afgeven.

Een paar sherrytomaatjes kunnen bovenop, want dat staat zo mooi. Je kan deze sambal goreng van ei eten met witte rijst en nog een groentegerecht. Of het maakt onderdeel uit van een grotere rijsttafel. Je bepaalt zelf hoe heet de eitjes mogen worden. Dat is zo handig aan een sambal goreng. Selamat makan!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Letty schreef:

    Sinds ik het ontdekt heb gebruik ik ipv tomatenpuree uit een blikje die uit een tube (van Mutti, bij AH te koop). Goed van smaak, niet te zuur en praktisch omdat je geen halve blikjes hoeft weg te gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *