Gestoomde kokosbroodjes

cocos-buns4

Deze gestoomde kokosbroodjes zijn in 10 minuten (!) klaar. Er gaat geen boter of suiker door. Alleen kokosmelk en meel. Voor zoete broodjes gebruik ik een stukje gula jawa (Javaanse suiker) van een centimeter bij een centimeter voor elk broodje. Dit is mijn gestoomde kokosbroodjes-versie gebaseerd op een recept van Jamie Oliver en te vinden op deze website.

Ingrediënten

  • 400 gram kokosmelk, of los een 1/3 deel santen op in heet water
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • geraspte kokos
  • en zout (aardig wat)
  • kleurstof (aroma pasta)

Meng de kokosmelk en meel tot een zacht deeg. Voeg meer bloem toe als het deeg nog plakkerig is. Kneed ook een handvol kokos door het deeg.

Voeg nu de kleurstof toe. Hier een link met meer informatie over de Aziatische kleurstof. Ik koop deze kleuren (en smaken) bij mijn lokale toko. Snijd het deeg in 3 grote stukken en druppel een andere kleur op elk stuk. Ik gebruik hier rozen- en pandan/kokos aroma. Meng het door het deeg. Niet helemaal, maar laat het gemarmerd. Een beetje gevlekt dus.

cocos-buns2

Gebruik je rijststomer of een pan met een stoommandje en breng genoeg water aan de kook. Ik gebruik mijn rijstkoker op de ‘stomen’ stand. Verdeel het deeg in gelijke ballen (van ongeveer 8 cm doorsnee). Plaats ze in een cupcake papiertje of op bakpapier in het stoommandje naast elkaar.

Stoom de broodjes met deksel erop voor 10 minuten.

Proef even of ze zout genoeg zijn. Handig als er meer bij moet voor de volgende partij. Dit is een handig recept als je gasten hebt en je wilt iets warms en zomers op tafel zetten. Ik ga experimenteren met verschillende vullingen. Het is waarschijnlijk heerlijk met pisang susu 😉

De broodjes zijn prima in te vriezen. Ik doe ze in een diepvrieszak met de papiertjes er nog aan. Trek in een vers broodje? Twee in de magnetron voor 50 seconden en het dessert is klaar.  Heerlijk ook met ijs …

Gestoomde cocos broodjes

Gestoomde kokoscakjes met pandan en roos extract.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *