Onde-Onde

kue-ondeh-ondeh
Onde-Onde zijn balletjes gemaakt van ketan- of kleefrijst gevuld met zoete, groene bonenpasta (mungbonen).  Deze sesamballen zijn van oorsprong een Chinees hapje. Ze kunnen worden gevuld met lotus pasta (蓮蓉), zoete zwarte bonen pasta (hei Dousha, 黑 豆沙) of rode bonen pasta (hong Dousha, 紅豆 沙). Meer hierover op WIKI.

Onde-onde zijn veel te vinden in heel Zuid-Oost-Azië. In de Filippijnen, heten ze buchi, in Malasyia kuih bom. Onde-onde in Maleisië betekent iets anders. Als ze daar spreken over onde-onde bedoelen ze klepon ;-), die ik weer ken als groene balletjes gemaakt van kleefrijstmeel gevuld met palmsuiker.

Onde-onde is een Aziatische snack klassieker. Daarom verdient het een plek op dit blog. Ook al komt dit recept niet uit Beb Vuyk’s kookboek ;-). Ze heeft geen onde-onde recept opgenomen in haar boek. Het is wel wat werk, maar de moeite waard.

Dit recept is genoeg voor ongeveer 20 onde-onde. Het kost 1,5 uur om de ballen te maken. De rauwe mungbonen moeten weken, zeker 5 uur.


Ingrediënten

 • 200 gram ketan meel
 • 1 1/2 eetlepel (40 gram) gewone bloem
 • 2 dl (1,5 cup) kokosmelk

 • 100 gram (rauw) mungbonen
 • 2 eetlepels keukensiroop
 • 50 gram sesamzaadjes
 • 2 1/2 theelepel vanillesuiker
 • 1 1/4 theelepel zout

kue-ondeh-ondeh-ingredienten

Om de binnenkant van deze rijstballen te maken, moet je 100 gram mungbonen zeker 5 uur weken.

Ik heb mijn bonen een nacht in ruim water laten staan. Nu zijn ze zacht genoeg om te koken. Ik kook ze tenminste 30 minuten. Ze moeten zo zacht worden dat je ze makkelijk tussen twee vingers fijn kan knijpen. Ik giet ze af en gooi ze terug in de pan.

kue-ondeh-ondeh-syrop

Nu mogen er twee eetlepels keukensiroop bij. Ik gebruik Friese stroop maar elke keukenstroop werkt. Voeg ook de helft van het zout en de vanillesuiker toe. Nu doorscheppen op laag vuur voor ongeveer 5 minuten. Als alles goed gemengd is, kan je de bonen doorroeren tot een dikke pasta. Ik gebruik mijn staafmixer.

kue-ondeh-ondeh-blender

Ik laat de mix koelen en ga aan de slag met het deeg voor de buitenkant van de bal.

kue-ondeh-ondeh-flower

Ik kneed de ketanmeel, de gewone bloem en de helft van het zout met de kokosmelk tot een stevig en glanzend deeg.

kue-ondeh-ondeh-dough1

Ik voeg kokosmelk beetje bij beetje toe. Als je deeg toch nog te droog is, doe er dan nog een paar eetlepels water of kokosmelk bij.

kue-ondeh-ondeh-dough

Het deeg moet net zo aanvoelen en licht glimmen als klei. Nu vorm ik een balletje ter grootte van een pingpongbal. Ik hou niet van te grote onde-onde.

kue-ondeh-ondeh-filling

Ik druk het balletje van boven in en druk ‘m ook iets plat. Nu kan er een volle theelepel bonenpasta op.

kue-ondeh-ondeh-dumpling

Ik vouw mijn onde-onde als een dumpling en rol het deeg weer tot een balletje. Ik zorg ervoor dat de vulling goed in het midden zit en niet naar buiten kan komen.

kue-ondeh-ondeh-sesame

Nu kan de bal even door de sesamzaadjes rollen en ben ik klaar om te frituren. Als je ballen niet perfect bol zijn is dat niet erg. Omdat ze tijdens het frituren worden bewogen zullen ze mooi rond worden met een harde buitenkant.

kue-ondeh-ondeh

Ik maak plantaardige olie warm, maar niet super heet. Als de olie te heet is barst de onde-onde. Ik bak de balletjes (bijvoorbeeld 3 tegelijk, afhankelijk van de pan) en draai ze tijdens het bakken meerdere keren om.

In totaal frituur ik ze precies 6 minuten. Wanneer ze gaan drijven zijn ze gaar. Ik laat de ballen uitlekken op een stuk keukenpapier en ben klaar om te serveren. Onde-onde is het lekkerst warm, dus Selamat makan!

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboek

Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. serie schreef:

  Hi,

  ik heb de onde2 net gebakken, laagste vuur ever, maar de sesamzaadjes worden niet bruin. heb net zolang gewacht totdat ze een beetje bruin werden maar toen kregen een paar balletjes barstjes 🙁 waar kan dit aan liggen? andere sesamzaad? de smaak en binnenkant is wel goed gelukt!
  groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *