Chinese Tahoe (Indo-Chinees)

Deze Chinese tahoe is een heerlijk, simpel Beb Vuyk recept en nog veganistisch ook. Het is toevallig ook vandaag Chinees nieuwjaar. 恭喜发财 Het jaar van de draak is gestart! Volgens Beb is deze Chinese Tahoe een een Indo-Chinees recept. Het is een mix van prei, ui en knoflook met ketjap en de sap van een hele citroen. Het zoet-zuur komt heel goed naar voren en die knapperig gebakken tahoe maakt het helemaal af. Lekker deze!

Dit recept is genoeg voor 3 personen en klaar in 20 minuten.


Chinese Tahoe (Indo-Chinees) #347 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 288.

Ingrediënten

 • 1 blok tahoe
 • 100 gram zeer fijn gesneden prei
 • 150 gram taogé
 • 8 eetlepels olie
 • sap van 1 citroen

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 3 gesnipperde teentjes knoflook
 • 2 eetlepels ketjap
 • mespuntje vetsin
 1. Snijd de tahoe in plakken van +/- 2 cm dik en snijd iedere plak weer in vieren.
 2. Bak ze goudbruin in de olie; laat ze uitlekken.
 3. Bak in dezelfde olie uien en knoflook en vervolgens de prei en op het laatst de taogé.
 4. Maak deze saus af met ketjap, citroensap en vetsin en roer er de stukjes tahoe doorheen.

Hoe overzichtelijk wil je het hebben? Als je naar de ingrediënten kijkt dan lijkt het niets voor te stellen. Kan dit lekker worden?! Zeker weten. Ik gebruik trouwens zoete ketjap (ketjap manis van ABC). Dat vind ik hier heel goed werken, want door de citroen krijg je echt een heerlijk zoet-zuurtje. Ik gebruik vandaag geen vetsin. Niet omdat ik het ongezond vind, want dat is echt onzin. Lees hier meer erover, maar omdat ik het niet in huis heb en met een halve theelepel zout bij de prei (en een heel smaakvolle ketjap) kom je er ook ;-).

Ik start met het bakken van de tahoe in een ruime hoeveelheid (zonnebloem)olie.

Zaak is om ze goed uit te laten lekken, anders wordt je hele gerecht vettig en dat is niet nodig. Ik leg ze daarom in wat keukenpapier; dat werkt uitstekend.

Nu mag de ui, knoflook en de prei in de olie. Even goed opbakken nu tot alles lekker zacht is. De taogé schep ik er op het allerlaatst door maar bak ik niet echt meer mee, want anders wordt ie te slap.

Dan schep ik alles in een schaal en leg de gebakken tahoe er bovenop. Vervolgens giet ik de hele uitgeperste citroen en de ketjap eroverheen en laat dit geheel een minuut of 5 even intrekken. Dat werkt super goed! Alles is knapperig maar de ketjap en citroen zijn lekker opgezogen. Zo ontstaat er ook een zoet-zuur sausje onderop. Perfect om je rijst mee nat te maken. Je hoeft hier eigenlijk niets bij te eten. De Chinese tahoe met rijst is zat!

Dit vind je misschien ook leuk...