Foodfestivals voor avontuurlijke eters

Voor het Straatjournaal mag ik samen met de vinoloog van de krant Ella Klatte, drie interessante foodfestivals langs in Noord-Holland: Amusetour Enkhuizen, Eten op Rolletjes in Haarlem en Haarlem Culinair.

We onderzoeken de laatste foodtrends, kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding en proeven wijnen en bieren. Niet vervelend. 😉

Hollandse Eetgewoontes

Voor ons stuk, dat in september in de krant komt, doe ik een klein onderzoek naar eetgewoontes in Nederland. Interessant wat je dan allemaal leert.

Nederlanders zijn zoveel avontuurlijker gaan eten als je het vergelijkt met de jaren ’50. De meesten van ons hebben dan nog nooit champignons geproefd en uiteten gaan doe je niet, dat is alleen voor de allerrijksten. 

Uit blik

In de jaren ’60 eten we vooral uit blik en smaak komt uit zakjes poeder. Ook in restaurants, waar de menu’s niet echt van elkaar verschillen (huzarensla, tournedos met frites en doperwten uit blik). Drie van de twintig mensen eet dan wel eens uit, maar de meesten dus niet.

Het TV programma Andere Tijden heeft een prachtige aflevering hierover. Met interviews met Albert Heijn (de man zelf) en Hanny van den Horst van de Margrietrecepten. Ook Jaap Klosse komt voorbij van restaurant De Echoput die voor het eerst met verse ingrediënten gaat koken; echt iets bijzonders toen.

Steeds Avontuurlijker

Door de komst van de Indo’s naar Nederland na de oorlog en omdat we meer op vakantie gaan is de Nederlander steeds avontuurlijker geworden. In 1980 gaat al driekwart regelmatig uiteten. Nu eet bijna iedereen wel eens buiten de deur.

Bijvoorbeeld in een van het groeiende aantal lunch-/en tearooms met ‘all day breakfast’ (74% meer ten opzichte van 2010). Of de Hollanders laten hun eten bezorgen door de vele nieuwe bezorgrestaurants die er sinds 2010 zijn bijgekomen (groei 94%). (Cijfers Rabobank Cijfers & Trends).

We eten niet alleen vaker buiten de deur maar we geven ook meer uit. In 2016 meet het CBS de hoogste groei in omzet sinds 2000.

Amusetour Enkhuizen

Zeer verrassend en gezellig was de Amusetour in Enkhuizen. Maar liefst 8 restaurants deden mee. Je wandelt door de stad en op je passe-partout staat waar je naar toe moet voor het volgende hapje en drankje.

Zoals dit bordje (boven) die we kregen bij De Drom (de Drommedaris); een cultureel centrum met een topkeuken. Het is toch net een mini vijvertje, toch? ;-). Heel verfijnd van smaak. Leuk ook al al die soorten blaadjes. Met mijn favoriet: Oost-Indische Kers ;-).

Of dit mooie stukje paté dat ons werd voorgeschoteld in restaurant De Smederij. Overheerlijk romige en zachte parelhoen- en fazantenpaté met een koude béarnaisesaus op een doperwtenpuree.

Haarlem Culinair

Vanmiddag nemen we een kijkje op Haarlem Culinair. Ik zal wat eerste indrukken op Instagram zetten. Het proefevenement is er nog dit hele weekend. Wees welkom ;)!

Ratatouille

Ratatouille heeft een ster hoog te houden en dat doen ze fantastisch -voor zover ik dat kan beoordelen ;-). We kiezen voor schol met crème van bospeen met saffraan, polenta, vinaigrette van sjalot, paddo met bieslook en salad pea. Dat groene takje van de salad pea zien we trouwens vaker terug op Culinair. Het takje heeft een zoete, nootachtige smaakt en is knapperig.

De prachtige mini paddestoeltjes glimmen over het mooiste stukje van de schol, die perfect gegaard is en even gebakken voor een knapperig korstje. De peen is romig zoet en zorgt samen met de knapperige polenta voor veel mondgevoel. We genieten.

Louisiana

Ook heerlijk is trouwens ook restaurant Louisiana. Geen ster, maar dat hoeft niet op Haarlem Culinair. Ze hebben op hun speciale Culinair menu Voodoo Wings gezet. Hun Engelstalige kaart zegt: ‘Creole spiced chicken wings with homemade blue cheese dip.’

Het is met recht eten om je vingers bij af te likken. Lukt dat nou niet, dan hebben ze in de tent een speciale wastafel voor de gasten om rustig de handen te wassen. Goed idee!

De niet te zware blauwe kaas saus is een heerlijke combinatie met de zachte kippenvleugeltjes. Het blijft goed overeind tegen het pittige kippenvlees. De prijs is zacht: 4 euro voor een bakje met 4 vleugels.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *