267 Smoor van kip met tomaten

267-kip-tomaat-dish1Hou je van kip dan is deze simpele smoor van kip met tomaten een super gerecht. De nootmuskaat bepaalt de hele ondertoon van de smoor. Er gaat heel wat in.

Beb schrijft in veel van haar recepten alleen ‘nootmuskaat’ in haar ingrediëntenlijstje. Geen hoeveelheden. Ik gebruik twee eetlepels, maar ik heb dan ook veel kippenpootjes gehaald (ruim 1,5 kilo). Kippenpoten eten makkelijk en de porties zijn goed te verdelen.

Gerecht voor 3-4 personen, klaar in een uur.


Smoor van kip met tomaten uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 232.

Ingrediënten

1 kip van 1000 à 1200 gram
4 eetlepels boter

kruiden

5 eetlepels gesnipperde uien
3 gesnipperde teentjes knoflook
2 middelgrote tomaten
3 eetlepels ketjap (zoete)
peper
nootmuskaat
zout

Snijd de kip in grove stukken en wrijf haar in met peper, zout en nootmuskaat. Laat de kruiden enige tijd intrekken. Braad de kip op in de boter en voeg er wanneer ze goudbruin is de uien en knoflook aan toe. Snijd de tomaten in plakken en bak ze mee met de kip. Maak de jus af met een weinig water en de ketjap.


 

267-kip-tomaat

Durf je kip goed in te smeren (eerder wat te veel dan te weinig) met alle drie de kruiden: peper, zout en nootmuskaat. Even laten intrekken (half uurtje) en dan braden.

Kippenpootjes hebben 30 tot 40 minuten nodig om op een zacht vuur gaar te worden. Ik laat de boter in de pan helemaal smelten. Als het schuim begint weg te trekken, bedek ik de hele bodem van de hele pan met de pootjes. Laat je teveel ruimte over dan verbrandt je boter. Als ze na 3 minuten bruin zijn aan alle kanten, zet ik het vuur laag.

267-kip-tomaat-panDe tomaten, ui en knoflook kunnen erbij als de kippen nog zo een 10 minuten nodig hebben. Eerst voeg ik knoflook en uien toe en daarna pas de tomaten. De tomaten mogen best nog een beetje hun vorm houden.

En echt dat is het! Een smoor die door de nootmuskaat lijkt op een gerecht diep uit de jungle. Je zou denken dat de nootmuskaat overheerst, maar dat is niet zo.

Wil je zelf aan de slag met recepten van Beb Vuyk of het boek aan iemand cadeau doen? Er is eind vorig jaar een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *