264 Gestoofde garnalen met Petehbonen (Toemis Oedang Peteh – Menado)

264-gestoofde-garnalen-peteh-af
In dit gerecht komen de beste ingrediënten samen: garnalen en petehbonen. Dat is altijd een zeer fijne combinatie. Ik ben er gek op. Eigenlijk alles met petehbonen smul ik van. ;-). Petehbonen worden ook stinkboontjes genoemd. Ze ruiken extreem en kunnen niet zo maar in elk gerecht gebruikt worden. Je weet als je met petehbonen kookt, dat dat je basissmaak is. Ze zijn met alles te combineren; groente, vlees en vis.

Ik gebruik zeer verse grote garnalen net bij de visboer gehaald. IJslandse vind ik het lekkerst. Stoof de garnalen niet te lang als je ze al gekookt koopt, anders worden ze droog. Ik denk dat Beb in haar gerecht rauwe garnalen bedoelt.

Bij de toko zijn petehbonen te krijgen uit de vriezer. Die hoeven niet in het water te weken. Ik snijd ze gewoon in kleine reepjes en roerboek ze mee. Oef die geur! Lekker!

Dit recept is goed voor 2 personen als groot bijgerecht
Het is in 15 minuten klaar


Gestoofde garnalen met Petehbonen uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 226.

Ingrediënten

100 gram garnalen
5 à 6 petehbonen (vers, gezouten of gedroogd)
1 dl water
2 eetlepels olie

kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
1 theelepel sambal oelek
3 groene lomboks (ontpit)
1 theelepel laos
1 theelepel Javaanse suiker
1 salamblaadje
zout

Week de gezouten of gedroogde petehbonen enkele uren. Dop de verse peteh. Snijd de bonen in dunne reepjes. Wrijf uien, knoflook, sambal, suiker en laos met wat zout met elkaar tot een brij en snijd de groene lombok in ringetjes. Fruit de kruidenbrij in de olie, voeg er als de uien geel zijn de garnalen aan toe, de lombok, de peteh en het salamblaadje. Fruit alles met elkaar nog even door en maak het gerecht af met het water. Laat het nog even doorstoven.


264-gestoofde-garnalen-peteh

Salamblaadjes zijn Aziatisch laurier. Je kan ze gedroogd krijgen of vers uit de vriezer bij de toko. Ik vind salam een beetje een kaneelgeur geven, maar licht. Het maakt smaken warmer.

Ik laat de groene lombok eruit. Mijn dochter van 5 eet mee en is dol op garnalen. Zielig als het te heet is. Maar wat extra pedis/pedas kunnen deze gestoofde garnalen met petehbonen wel hebben.

We serveren het gewoon met witte rijst. Je kan er nog een komkommersalade bij maken als blussen nodig is ;-).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Lex Sjoerds schreef:

    Bep Vuijk blz. 216, niet 226.
    Verder inderdaad heerlijk zoals bijna alles met peteh bonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *