226 Boemboe Roedjak van Vis

226-boemboe-roedjak-vis-afRoedjak kennen we. Dat is een pittig, zoet fruitgerecht. Een boemboe roedjak van vis is heel wat anders. Beb Vuyk maakt het met een 1 kg makreel. Ik kies hier voor zalm. Mijn dochter is dol op zalm en het is net zo een vette vis als makreel. Dus het leek me zeer toepasselijk. En dat is het ook. Met zalm werkt deze roedjak uitstekend. De kleine hoeveelheid santen en de combinatie met de citroengras en laos maken dit tot een vingeraflikkend gerecht. Voor iedereen dol op ikan, hier Beb’s boemboe roedjak van vis.


Boemboe Roedjak van Vis uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek pagina 206

Ingrediënten

1 kg makreel
1/10 blok santen
1 eetlepel olie
2 dl water

Kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
3 gesnipperde teentjes knoflook
2 theelepels sambal terasi
1 theelepel laos
1 theelepel Javaanse suiker
6 gepofte kemiries
2 eetlepels asemwater, gemaakt met een stukje asem ter grootte van een walnoot
1 spriet sereh
zout

Was en snijd de vis in moten, smeer haar in met het asempapje en laat die +/- 1 uur intrekken.

Wrijf uien, knoflook, sambal, laos , suiker en gepofte kemiries met elkaar tot een brij. Bak de kruidenbrij op in de olie. Breng het water met de santen en de sereh aan de kook, doe er de vis en de kruiden bij en laat alles nog +/- 10 minuten door stoven. Eventueel nog wat zout en asemwater toevoegen.


 

226-boemboe-roedjak-visDe vis moet even ingesmeerd met de tamarinde (asem). Het maakt de vis zacht. Vroeger lukte het vast niet vis lang vers te houden, dus waren al die zuren (asem, citroen, sereh) er om de stank weg te nemen. Nu is het juist lekker om een ‘zuurtje’ bij de vis te eten.

Ik laat de zalm 45 minuten met asem intrekken. Daarna gaat het snel.
226-boemboe-roedjak-vis-tjobek

Wrijf de uien, knoflook, sambal, laos , suiker en gepofte kemiries samen. Ik wrijf eerst een klein deel samen en voeg daarna nog wat uien erbij, zodat er nog een ‘bite’ overblijft. Dat vind ik lekker 😉

Ik heb de kruidenbrij opgebakken en daar bovenop het water met de santen en sereh gegoten en dat aan de kook gebracht. Vond ik makkelijker en je maakt maar 1 pan vies ;-).

De vis heb ik erin gelegd en af en toe, gedurende 10 minuten, overgoten met de saus. Toen gas uit en nog even een minuut of 3 laten staan – afhankelijk van de dikte van de vis.

Het was perfect. De zalm viel niet uiteen, maar was helemaal gaar. Zorg ervoor dat je je vis niet te lang stooft. Controleer je moot regelmatig.

Selamat makan. Zo gezond!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ilse U. schreef:

    Ik ga het echt proberen te maken. Thank you so much for sharing. Ik krijg vreselijke honger als Ik naar die fotos kijk.?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *