94 Sajoer Toemis van Tomaat

94-sajoer-toemis-tomaat1
Afgelopen weekend maakte ik deze Toemis van Tomaat voor de Selamatan ter ere van mijn vader. Hij is nu een jaar er niet meer.

Mijn nichtje en zus vonden dit een erg lekkere Beb Vuyk. Ze zijn dan ook dol op groente gerechten. Deze toemis tomaat is zacht, kruidig en de laospoeder geeft het die typische Indische smaak. Het is handig om hier poeder te gebruiken. Een hele laoswortel moet even stoven om smaak af te geven. Maar deze toemis is een echt roerbakgerecht, zo klaar dus.

Dit recept is een bijgerecht voor 3 tot 4 personen en in 15 minuten klaar.


Sajoer Toemis van Tomaat, uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 108.

Ingrediënten

1/2 kg tomaat

Kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
1 gesnipperd teentje knoflook
1/2 theelepel sambal terasi
1 theelepel laos
1 bouillonblokje
2 eetlepels olie

Was de tomaten en snijd ze naar geland van de grootte in de helft, in vieren of in zessen. Wrijf uien, knoflook, sambal en laos met elkaar fijn, bak ze op in de olie tot de uien geel zijn. Voeg er daarna de tomaten aan toe en fruit die even mee. Doe er het bouillonblokje bij (eventueel nog een scheut water) en laat de sajoer nog enkele minuten doorkoken.

94-sajoer-toemis-tomaat
We zijn altijd dol op tomaten. Eigenlijk altijd heb ik ze in huis. Net zoals, ui, knoflook, sambal terasi en laos. Deze sajoer maak je zo.

Ik heb mijn best gedaan om de kruiden goed samen te wrijven. De smaken komen daardoor echt los en dit gerecht krijgt daar die specifieke kick van. Je kan kiezen voor een groente bouillonblokje om het geheel vegetarisch te houden. Ik gebruik hier rundvlees bouillon. Het is een wat sterker contrast met de tomaten, maar dat is smaak.

Ik heb dit gerecht geserveerd met gestoofde garnalen met peteh bonen. Dat recept komt er aan. Ook goed te combineren met deze garnalen.

Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is net een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *