316 Zwartzuur van Eend

316-zwartzuur-van-eendDeze zwartzuur kan met kip of eend. Ik maak ‘m met eendenborst. Je zou deze zwartzuur ‘Eend in gluhwein” kunnen noemen. Ik denk dat dit recept beter werkt met een hele eend, of stukken met bot.

De combinatie van kruidnagel en kaneel maakt dit tot een echt wintergerecht. De zoete ketjap en de wijn maakt de saus nog donkerder. Het is met recht ‘zwartzuur’.


316 Zwartzuur van Eend, uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 265.

Ingredïenten

1 eend van 1000 à 1200 gram
8 eetlepels olie

kruiden

3 eetlepels gesnipperde uien
6 kruidnagels
1 stukje pijpkaneel (+/- 3cm)
10 zwarte peperkorrels
1 eetlepels zoete ketjap
2 eetlepels azijn
1 dl rode wijn
zout
nootmuskaat

De kip wordt in stukken gesneden en ingewreven met zout en nootmuskaat. Maak de olie heet en bak hierin de stukken kip aan alle zijden bruin. Voeg er de uien  bij en bak die mee tot ze geel zijn. Doe er een scheut water bij, de wijn, de peperkorrels. de kaneel en de kruidnagel. Stoof de kip tot ze bijna gaar is, doe er dan de ketjap bij en de azijn en stoof de stukken kip nog even door.


Voor de kerstrijsttafel die ik maakte heb ik een klein beetje zwartzuur met eend gekookt. Het is een overheersend gerecht en ik wilde niet dat het de andere gerechten van de rijsttafel zou overstemmen.

316-zwartzuur-van-eend2
Zwartzuur is een gerecht waar je zin in moet hebben. Het heeft niet echt mijn voorkeur. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Het recept zit naar mijn idee goed in elkaar. De afzonderlijke kruiden zijn prima te onderscheiden in smaak van het gehele gerecht. De kwaliteit van de wijn bepaalt natuurlijk veel van de smaak en de zoete ketjap brengt alles samen. Ook dikt de saus daardoor wat in en dat is lekker.

316-zwartzuur-van-eend3Maar het blijft niet mijn favoriet. Voor mij zijn kruidnagel en kaneel en rode wijn te sterk samen. Maar ik kan het jullie het niet onthouden, want ik kook alle recepten uit Beb Vuyk’s kookboek op dit blog. Dit recept moet ik nog een keer maken, maar dan met kip, want dat staat ook in het boek. Ik zal mijn best doen en gaan voor stukken kip in plaats van kippenborst.

316-zwartzuur-van-eend4Omdat ik eendenborst gebruikte heb ik wel eerst het vet er voorzichtig afgetrokken (en vervolgens in blokjes gesneden en drooggebakken; daar zijn ze hier thuis dol op. 😉

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *