Eenvoudige Sajoer van Kool


sajoer van kool

Een vegetarisch groentegerecht: sajoer van kool. Ik gebruik spitskool. Dat is lekker zoet. Fijn gesneden (ongeveer een centimeter breed) is de kool snel gaar. Hij moet knapperig blijven, niet zacht. Deze sajoer van kool kan gemaakt worden met allerlei soorten stevige groenten. Zie ook ‘Eenvoudige Sajoer Boontjes’.


Eenvoudige Sajoer van Kool #91 uit Groot Indonesisch Kookboek, Beb Vuyk, pagina 107.

Ingrediënten

  • 1/4 kg fijngesnipperde kool (groene, savooye- of witte kool)

kruiden

  • 3 eetlepels gesnipperde uien
  • 1 gesnipperd teentje knoflook
  • 1/2 theelepel sambal oelek
  • 2 eetlepels olie
  • 1 bouillonblokje, opgelost in 3 dl water of restje bouillon of jus
  1. Fruit uien, knoflook en sambal in de olie tot de uien geel zijn.
  2. Voeg er kool eraan toe en fruit die even mee tot ze slap wordt.
  3. Doe er daarna de bouillon bij en laat de sajoer hoogstens 2 minuten doorkoken.

Sajoer van kool in de pan - water erbijVoor de bouillon gebruik ik hier een simpel rundvlees bouillonblokje. Maar dit kan natuurlijk prima met groentebouillon, of elke andere lichte soep die je nog over hebt.

Zorg dat je sajoer kool niet helemaal onder water staat. Gebruik een bodem vocht en schep af en toe om, het mag immers niet te lang koken. Maak dit gerecht als een van de laatste gerechten voor je maaltijd, zodat als ‘ie op tafel komt, niet lang heeft nagegaard, want ook dan is de kool niet meer knapperig.

Dit recept kan je toepassen op veel verschillende groenten, of groenten mengen. Witte kool met paprika is een lekkere combinatie. De paprika wordt zacht en zoeter, doordat het even heeft meegekookt.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *